Cirka 50 miljoner konton kan ha blivit hackade
Facebook meddelade under fredagen att cirka 50 miljoner konton kan ha blivit hackade. - Foto: Christine Olsson TT/TT Thomas Winje Øijord NTB scanpix/TT

Facebook hackat – cirka 50 miljoner konton kan ha blivit utsatta

Facebook meddelade under fredagen att de har blivit utsatta för en nätattack. Cirka 50 miljoner konton kan ha fått sina konton hackade.


Vaknade du lite konfunderad över det faktum att du var utloggad från Facebook på din mobil eller dator? Då var du i alla fall inte ensam.

Under fredagen slog Facebook larm om att de hade blivit utsatta för en nätattack. En nätattack som ledde till att ungefär 50 miljoner människor kan ha blivit hackade, skriver the New York Times.

Vilka det är som står bakom intrånget är fortfarande oklart.

"Ser väldigt allvarligt på detta"

I ett uttalande på Facebooks nyhetssida så går de ut och säger att de verkligen inte tar det hela med en klackspark och förklarar vilka åtgärder de nu tar för att skydda folks konton.

"Vi ser väldigt allvarligt på detta och vi vill berätta för alla vad som har hänt och vilka åtgärder vi direkt tog för att skydda folks konton"

"Vår utredning är fortfarande i ett tidigt skede. Men det står klart att de som attackerade oss exploaterade en svaghet i Facebooks kod som påverkade funktionen "View as", en funktion som låter folk se hur deras egna profil ser ut för någon annan" 

"Det här möjliggjorde för de som attackerade oss att stjäla "Facebook access tokens" som de senare kunde använda till att ta över andras konton"

I uttalandet skriver också Facebook att de startade om alla "access tokes" vilket alltså då ledde till att cirka 90 miljoner människor blev utloggade under dagen.

Kan ha påverkat andra appar

En källa uppger till The New York Times att det fanns tre svagheter i mjukvaran som Facebook använder som möjliggjorde för hackarna att ta kontroll över andra människors konton. Noterbart är att bland annat Mark Zuckerberg ska ha blivit drabbad i den massiva nätattacken.

När hackarna väl var inne så kan det vara så att de även fick tillgång till andra appar som är kopplade till Facebook så som Spotify, Instagram, messenger och många fler.

Stängt av funktionen

Facebook berättar vidare i deras uttalande på deras nyhetssajt att de har stängt av den drabbade funktionen tills att deras undersökning är redo.

Är du medlem i en Facebookgrupp? Då kanske du snart måste betala en prenumerationsavgift för att få fortsätta vara medlem. Läs mer om det här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du blivit utloggad under dagen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.