Självmord ofta brister i vården

Socialstyrelsen kritiserar vården för många felbedömda självmordsfall.


Enligt Socialstyrelsen ligger felbedömningar av självmordsrisken bakom 245 av den 386 anmälda självmord som begicks under 2006.

På grund av den ändring som gjordes av Lex Maria-lagen, att alla vårdinrättningar måste anmäla samtliga självmord, ökade antalet anmälningar från 47 år 2005 till 386 år 2006.

Men enligt Helena Silfverhielm, medicinalråd vid Socialstyrelsen som gjorde sammanställningen, finns det fortfarande ett stort mörkertal. 2006 tog 1196 personer livet av sig, och då räknar man enbart dödsfallen där självmord konstaterats med säkerhet. 32 procent av dessa anmäldes till Socialstyrelsen.

– Från tidigare studier vet man, att minst 50–60 procent av alla som tar sitt liv har haft någon kontakt med sjukvården under den sista månaden. Därför borde Lex Maria-anmälningarna ligga på åtminstone 50 procent av antalet konstaterade självmord, säger hon till Läkartidningen.

Socialstyrelsen kommer nu att fortsätta med granskningen av de anmälningarna som inkommit för 2007 och 2008. Resultaten kommer att redovisas under våren, skriver SvD.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!