Lördag 31 Jul
Stockholm

Här är de största och häftigaste sjöarna i Norden

Fakta om de största sjöarna i Norden
Fakta om sjöarna i Norden. Foto: Gunnar Creutz / Wikimedia Commons

Länderna i Norden har blivit välsignade med ett fantastiskt vackert landskap, bland annat är våra sjöar väldigt populära. Men hur ser det ut – vilket land har flest sjöar och vilket land har den största?

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Norden består av Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island. Tillsammans har länderna flera hundra tusentals sjöar och vattendrag som man kan besöka. 

Men vilket land kan stoltsera med att ha flest, djupast och de största sjöarna? Det tänkte vi på Nyheter24 ta reda på.

Vackra Vänern. Bildkälla: Enricokamasa / Wikimedia Commons

Sverige

Låt oss börja med Sverige. I vårt vackra och avlånga land finns det nästan 100 000 sjöar – ja det är helt sant. Det är till och med så att nio procent av Sverige täcks av sjöar. Visste du förresten att Sverige har korats till det bästa landet i Norden?

Antal sjöar: 95 700 stycken som är större än en hektar, enligt SMHI.

Största sjön: Vänern

Sveriges största sjö heter Vänern och är 5 648 kvadratkilometer stor. Och hör på det här – i sjön finns det hela 153 000 miljoner kubikmeter vatten! Den klassas som den tredje största insjön i Europa efter Ladoga och Onega.

Djupaste sjön: Hornavan

Hornavan ligger i Arjeplogs kommun och är Sveriges djupaste sjö. Hornavan är hela 228 meter djup på sitt djupaste ställe.

Mjøsa är Norges största sjö. Bildkälla: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix/TT

Norge

Hur ser det då ut i vårt grannland Norge? Jo, i Norge finns det en herrans massa sjöar och stora sådana dessutom.

Antal sjöar: cirka 450 000 stycken.

Största sjön: Mjøsa

Norges största sjö kallas för Mjøsa och ligger en bit norr om Oslo. Sjön är 362 kvadratkilometer stor, så en bra bit mindre än Vänern. Men på tal om Oslo – där finns det en hel saker du inte får missa om du är i trakten.

Djupaste sjön: Hornindalsvatnet

Hornindalsvatnet är Norges och faktiskt EUROPAS djupaste sjö. Med sitt maxdjup på 514 meter står den som ohotad etta på listan över djupaste sjöar i trakten. Häftigt! 

Saimen. Bildkälla: Alexander Ardatov / Wikimedia Commons

Finland

Finland är känt som de tusen sjöarnas land. Och landet har verkligen tusentals sjöar – hela 56 000 sjöar finns runt om i landet, skriver SMHI.

Antal sjöar: cirka 56 000 sjöar större än en hektar.

Största sjön: Saimen

Finlands största sjö heter Saimen och är lika vacker som den är stor, alltså väldigt. Saimen är hela 4 400 kvadratkilometer stor och klockar in som Europas fjärde största sjö efter Ladoga, Onega och Vänern.

Djupaste sjön: Päijänne

Finlands djupaste sjö heter Päijänne och har ett maxdjup på 95,2 meter. 

Þingvallavatn är islands största sjö. Bildkälla: Aurevilly / Wikimedia Commons

Island

Island har ett av världens mest natursköna landskap vart än man rör sig. En stor del av det är deras gejsrar, berg men även deras vackra sjöar.

Väljer du att åka till Island – var då försiktig med vilken pizza du beställer om du tänker göra det. Det verkar nämligen finnas ett starkt motstånd mot en viss sort.

Antal sjöar: minst 60 stycken

Största sjön: Þingvallavatn

Islands största sjö heter Þingvallavatn och ligger inte långt utanför Reykjavik till väster om ön. Þingvallavatn är cirka 82 kvadratkilometer stor och har ett störstadjup på 114 meter.

Djupaste sjö: Jökulsárlón

Islands djupaste sjö heter Jökulsárlón och har ett djup på cirka 248. Djupet ändras ständigt dock på grund av glaciärsmältning i sjön.

Arresø. Bildkälla: Kresten Hartvig Klit / Wikimedia Commons

Danmark

Då har vi kommit till det sista, men absolut inte minsta landet i norden. Vi snackar såklart om Danmark, våra grannar till söder. Och ska du resa dit, då kanske du bör ha koll på dessa danska uttryck.

Antal sjöar: Cirka 120 000 sjöar större än 100 kvadratmeter, enligt danska Miljö och matdepartementet.

Största sjön: Arresø

Danmarks största sjö kallas för Arresø och är cirka 40 kvadratkilometer stor och belägen på nordöstra Själland.

Djupaste sjön: Furesø

Danmarks djupaste sjö kallas Furesø och är väl inte jättejättedjup med sitt maxdjup på 37,7 meter. Sjön hittar du i norra Själland så är du i närheten kan du besöka både den djupaste och den största utan problem.

Kommentera
Kopiera länk
Dela