Jimmie Åkesson har rest ner till den grek-turkiska gränsen
Jimmie Åkesson har rest ner till den grek-turkiska gränsen - Foto: Sverigedemokraterna & Janerik Henriksson/TT

Jimmie Åkesson: "Vi talar för den breda majoriteten"

SD:s partiledare Jimmie Åkesson befinner sig för tillfället vid den turk-grekiska gränsen för att avråda folk från att ta sig in i Sverige. Under en intervju i SVT:s morgonstudio sa Åkesson att "en bred majoritet av svenska väljare" håller med honom.


Det var efter att Turkiet under lördagen bestämt sig för att öppna upp gränserna mot Europa som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson bestämde sig att resa ner till den grek-turkiska gränsen.

Bland annat skippade Åkesson ett möte i riksdagen om just migrationspolitik för att åka ner till gränsen.

Hans budskap till migranterna var att Sverige är fullt och att de därför inte ska försöka ta sig hit – något du kan läsa mer om här.

Ett drag som gjort väldigt många upprörda här hemma. En advokat bestämde sig för att polisanmäla Åkesson – vilket du kan läsa mer om här.

Under morgonen intervjuades Jimmie Åkesson i SVT:s morgonstudio, och fick frågan varför han valt att åka ner till gränsen.

– Jag vill bilda mig en egen uppfattning om vad det är som händer här, vilka det är som är här och vart de är på väg, säger Jimmie Åkesson till SVT.

INTE BARA FLYKTINGAR

Han berättar att han märkt att det är tydligt att folk har Sverige som ett av de främsta målen, och att det inte enbart är krigsflyktingar som befinner sig vid gränsen utan också unga, vuxna män från exempelvis Marocko och Iran.

SVT frågar om resan inte är mer riktad till svenska väljare, snarare än att försöka påverka på plats.

– Kan man upplysa människor både här vid gränsen och där hemma är det bara bra. Tyvärr har polis spärrat av den yttersta gräsen så just nu kommer vi inte ända fram, svarar Åkesson.

Flygbladen som Jimmie Åkesson delar ut till migranterna där det står att "Sverige är fullt – kom inte hit" är undertecknade av SD och "det svenska folket".

Programledarna undrar på vilket sätt partiet är talespersoner för hela landet.

"TALAR FÖR EN BRED MAJORITET"

– Jag påstår att i den här frågan talar vi för en bred majoritet av svenska väljare, som inte vill se en upprepning av flyktingsituationen från 2015, och är övertygade om att vi behöver hjälpa Grekland på plats för att hålla EU:s yttre gräns, svarar han.

Jimmie Åkesson menar att Sverige måste bidra med personal och resurser för att hålla Europas gräns stängd. Han menar även att det behövs gränskontroller på hemmaplan innan "kaoset kommer".

LÄS MER: "Svenska högern fattar nog inte själva vilken tuff vecka de haft"

/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Jimmie Åkesson?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.