Tisdag 27 Sep
Stockholm

Sexbrottslingar har dömt barn- och ungdomsfotboll

Sexualbrottslingar har dömt barn- och ungdomsmatcher i fotboll.
Sexualbrottslingar har dömt barn- och ungdomsmatcher i fotboll. Foto: Foto: Ørn E. Borgen/TT och Claudio Bresciani/TT

I Sverige har man, sedan förra året, krävt att de som kommer i kontakt med barn och ungdomar genom fotbollen ska kontrolleras i belastningsregistret. Men nu visar en ny granskning att kontrollerna brustit och att dömda sexualförbrytare agerat domare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Fotboll är den överlägset största sporten, sett till antal utövare, bland barn och ungdomar i Sverige. Sedan 2020 har Svenska fotbollförbundet infört ett krav på att alla, som genom fotbollsträning eller fotbollsmatcher, kommer i kontakt med barn och ungdomar ska kontrolleras via belastningsregistret. 

Kravet gäller även domare – men här har kontrollerna brustit, visar en granskning från Sveriges Radio.

12 sexualförbrytare dömde – under en månad

Granskningen visar att totalt 12 personer som dömt barn- och ungdomsfotboll, bara under maj 2020, har blivit dömda för sexualbrott. Sju av dem har begått sexualbrott under de senaste åren och två av dem har dömts för just sexualbrott mot unga. 

Foto: Ørn E. Borgen/TT

– Det är naturligtvis allvarligt och vi måste försöka se till att så inte sker i framtiden, säger Andreas Jansson, kommunikationschef på Svenska Fotbollförbundet, till SR.

Västerbotten har inte utfört kontroller

I granskningen blir det också uppenbart att fotbollsdistrikten runtom i Sverige inte är konsekventa med de kontroller de ska utföra. 

Det distrikt som framförallt utmärker sig är Västerbotten – där gjorde man, under 2020, inga utdrag ur belastningsregistret för några domare alls. Anledningen var att man inte ansåg att domare har tillräckligt nära och regelbunden kontakt med barnen och ungdomarna. 

Foto: Claudio Bresciani/TT

En av de domare som ansvarade för en match i Västerbotten förra året var tidigare dömd för sexuellt utnyttjande av barn. 

– Det låter väldigt olyckligt. Det låter inte bra. Då måste vi då måste vi ta en till funderare och se över hur vi har resonerat, säger Lars Lindgren, kanslichef för Västerbottens Fotbollförbund, som också meddelar att de ska börja kontrollera domare framöver. 

Läs mer

20-åring dömd för 244 övergrepp på spädbarn – straffet halveras

50-årig man sökte upp kända pedofiler – för att mörda dem

Varningen: Pedofiler utnyttjar barn på populära appen

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.