Poliser polisanmäls efter brott mot tystnadsplikten på Instagram.
Poliser polisanmäls efter brott mot tystnadsplikten på Instagram. - Foto: Foto: Bertil Ericson/TT och Gorm Kallestad/TT

Poliser anmäls – efter inlägg på Instagram

Polisen är de som ska upprätthålla ordningen i samhället och skydda allmänheten. Men nu polisanmäls flera poliser i Stockholmsområdet – efter misstänkta brott som begåtts på Instagram.


Poliser är en av de yrkesgrupper i samhället som omfattas av sekretesslagen – de har helt enkelt tystnadsplikt. Samtidigt bedriver allt fler lokala polisstationer Instagramkonton där de delar med sig av sitt arbete. 

Men det finns en gräns för mycket polisen får dela med sig av på sociala medier, för nu polisanmäls nämligen flera poliser för det innehåll de delat på sitt konto. 

Brott mot tystnadsplikten

Redan i somras publicerade Instagramkontot, som drivits av ett flertal poliser i Stockholmsområdet, bilder på en kvinnas lägenhet tillsammans med information om polisärendet som hon var inblandad i. Då JO-anmäldes kontot av kvinnan, som i sin egen anmälan beskrev hur hon mått mycket dåligt efter publiceringen. 

Foto: Bertil Ericson/TT

Nu har polisen själva, enligt Sveriges Radio, valt att stänga ned kontot och polisanmäla de poliser som legat bakom publiceringarna för brott mot tystnadsplikten. 

"Otroligt integritetskränkande"

Polisens olika Instagramkonton har, sedan en tid tillbaka, fått kritik för att tänja på gränser vad gäller människors integritet. En av de som är kritiska mot kontona är advokaten Emma Persson.

Foto: Gorm Kallestad/TT

– Det är så otroligt integritetskränkande att de personer som ska hjälpa en när man är som mest utsatt använder kanske den värsta situationen i ens liv för att få likes på Instagram, säger Persson till Sveriges Radio.

Läs mer

Poliser utreds internt – efter hån mot George Floyd

Polisen använde app som känner igen ansikten – får böta 2,5 miljoner

Polis i USA avslöjade – försökte radera fakta om polisbrutalitet

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!