Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SR:s kris: journalist dolde maskopi

Nyheter | 10/10/2008 18:24

Ekot-chefen Peter Welander har tigit om smygjobbandet. SR i krismöte.

På Sveriges Radio har han varit knäpptyst om det. I det dolda har SR:s stjärnreporter Peter Welander dragit in miljoner på att jobba åt Försvarsmakten. Sedan nyheten läckte ut har SR:s ledning suttit i krismöte och förgäves försökt få honom att flyga hem från sin lyxvilla i Nice. Men Welander har valt att trotsa sina chefer.

– Nej, han har inte tillstånd till att arbeta åt försvaret. Jag fick veta i går. Omfattningen och allvaret i det har gradvis vuxit fram, säger Staffan Sillén, Welanders chef på Sveriges Radio.

Welanders hustru Bi Puranen driver bolaget Bikupan, där Welander sitter i styrelsen. Företaget har ett mångårigt avtal med Försvarsmakten där de arbetar med myndighetens hårt kritiserade projekt om personalens värdegrund. Welander sitter i den externa projektgruppen, och jobbar med projektet enligt kostnadsspecifikationen, skriver Resumé.

2007 hade Bikupan 29,4 miljoner i kassa och bank. Bolaget äger en strandfastighet på Ekerö värd flera miljoner och ett dotterbolag äger en lyxvilla i Nice. Bikupan betalade ut miljonbelppp till Welander i form av lön och pensionspengar under förra året. Något som SR aldrig har fått reda på.

Cheferna på SR är väldigt upprörda och har försökt diskutera det förbjudna extraknäcket med Welander. De hade därför bokat in en telefonkonferens i dag vid lunch som han vägrade att delta i, skriver Resumé.

– Ja, vad ska vi göra? undrar Ekot-chefen Staffan Sillén. Vi måste ju höra karln. Det blir väl sannolikt på tisdag då han i alla fall ska träda i tjänst.

Skrivet av: