Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Franskt intresse för Östersjöledning

Nyheter | 18/04/2009 18:00

Energibolaget Eon vill minska sin andel i planerna på en rysk-tysk gasledning.

Energibolaget Eon vill minska sin andel i planerna på en rysk-tysk gasledning i Östersjön, säger Eon-chefen Wulf Bernotat.

Det kan bli aktuellt att franska Gaz de France (GDF) går in i Nord Stream, det bolag som ska bygga ledningen.

Förhandlingar pågår, uppger Bernotat i den upplaga av veckotidningen Wirtschaftswunder som kommer ut på måndagen.

– Vi är beredda att ge upp 4,5 procent av vår andel. Såvitt jag vet vill GDF ha 9 procent, säger han.

Projektplaneringen har hittills gått ut på att ryska Gazprom tillsammans med Eon och Basf - båda tyska bolag - och nederländska Gasunie ska leverera gas från Ryssland till Tyskland. Gazprom är majoritetsägare med 51 procent.

Ledningarna skulle göra det möjligt att i högre grad transportera gas från östra till västra Europa utan att behöva använda ledningsnätet genom Ukraina, där det gång på gång uppstår rysk-ukrainska gräl.

De två 120 mil långa gasledningarna ska gå igenom Finlands och Danmarks territorialvatten, och inom svensk ekonomisk zon. Kritiken har varit hård såväl i Sverige som i Polen och Baltikum, i synnerhet av miljöskäl. Det finns bland annat gifter och ammunition från andra världskriget på havets botten. För svensk del pågår en miljöprövning.

Bernotat antyder i intervjun också att Eon är intresserat av att gå in ett projekt i Penly i Frankrike där GDF har planer på att bygga ett kärnkraftverk av en ny säkrare typ.

Skrivet av: