Franskt intresse för Östersjöledning

Energibolaget Eon vill minska sin andel i planerna på en rysk-tysk gasledning.


Energibolaget Eon vill minska sin andel i planerna på en rysk-tysk gasledning i Östersjön, säger Eon-chefen Wulf Bernotat.

Det kan bli aktuellt att franska Gaz de France (GDF) går in i Nord Stream, det bolag som ska bygga ledningen.

Förhandlingar pågår, uppger Bernotat i den upplaga av veckotidningen Wirtschaftswunder som kommer ut på måndagen.

– Vi är beredda att ge upp 4,5 procent av vår andel. Såvitt jag vet vill GDF ha 9 procent, säger han.

Projektplaneringen har hittills gått ut på att ryska Gazprom tillsammans med Eon och Basf - båda tyska bolag - och nederländska Gasunie ska leverera gas från Ryssland till Tyskland. Gazprom är majoritetsägare med 51 procent.

Ledningarna skulle göra det möjligt att i högre grad transportera gas från östra till västra Europa utan att behöva använda ledningsnätet genom Ukraina, där det gång på gång uppstår rysk-ukrainska gräl.

De två 120 mil långa gasledningarna ska gå igenom Finlands och Danmarks territorialvatten, och inom svensk ekonomisk zon. Kritiken har varit hård såväl i Sverige som i Polen och Baltikum, i synnerhet av miljöskäl. Det finns bland annat gifter och ammunition från andra världskriget på havets botten. För svensk del pågår en miljöprövning.

Bernotat antyder i intervjun också att Eon är intresserat av att gå in ett projekt i Penly i Frankrike där GDF har planer på att bygga ett kärnkraftverk av en ny säkrare typ.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

S: Stoppa nya vinstdrivande friskolor

Socialdemokraterna vill se ett totalstopp för nya vinstdrivande friskolor.

Miljöministern: Majbrasor inte hotade

Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) uppger att man får fortsätta elda trädgårdsavfall i sin trädgård – om man följer sin kommuns föreskrifter.

Larm: Allt fler människor dör i fågelinfluensa

Världshälsoorganisationen larmar om ökad spridning av fågelinfluensa till nya arter. Antalet mänskliga fall med dödlig utgång ses även som "enormt oroväckande".

Stopp i trafiken: Cirkuselefant på rymmen

Bilister i Butte i USA-delstaten Montana fick en redig chock i tisdags.

Putins exfrus hem konfiskerat – Kreml rasar

Kreml rasar över ett franskt beslut att beslagta ett litet palats i Frankrike som ägs av den ryske affärsmannen Artur Otjeretnyj.