Gasstriden till svensk skiljenämnd

Gasstriden mellan Ryssland och Ukraina kan vara på väg till svensk skiljenämnd.


Gasstriden mellan Ryssland och Ukraina kan vara på väg att tas upp inför skiljenämnd i Stockholm. Det uppger ryska och tyska medier.

Vid Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut kan man varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

– Sådana här processer är hemliga enligt våra regler, så vi kan inte säga någonting. Men det handläggs ju en hel del mål här i Stockholm som inkluderar ryska och ukrainska parter, så visst förekommer den här typen av mål här, säger institutets generalsekreterare Ulf Franke.

När Gazprom på nyårsdagen förbjöd Ukraina att använda den gas som transporteras till och genom landet så berodde det i första hand på att köparen, det statliga ukrainska bolaget Naftogaz enligt säljaren, den statliga ryske energijätten Gazprom, inte har betalat sina räkningar. Parterna är inte heller eniga om vilket pris som ska gälla från och med årsskiftet.

Enligt de tyska tidningarna Die Welt och Tageszeitung har Gazprom förklarat att bolaget vill ha betalningsfrågan avgjord av Skiljedomsinstitutet i Stockholm och att ukrainarna har svarat med en motanmälan.

Gazprom hävdar att det fortfarande fattas 614 miljoner i betalning för den gas som Ryssland redan levererat. Ukraina bestrider de uppgifterna.

Medan Gazproms kunder i Polen, Rumänien och Ungern börjat klaga över det låga trycket i ledningarna, som går genom Ukraina och att de inte får den avtalade gasmängden, bedriver både Gazprom och Ukraina en intensiv verksamhet för att övertyga västeuropeerna om att de är oskyldiga till problemen.

Senare under måndagen tar EU upp frågan vid ett möte med sina ambassadörer i Bryssel.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!