Putin: Den billiga gasens era snart över

Ministrar från gasexporterande länder kom på tisdagen överens om ett närmare, formaliserat samarbete.


Ministrar från gasexporterande länder kom på tisdagen överens om ett närmare, formaliserat samarbete. Den nya organisationen väcker viss oro i omvärlden, där den befaras kunna få en roll liknande oljeländernas Opec.

Tonen från Rysslands premiärminister Vladimir Putin var också hård när han i sitt inledningsanförande förklarade att priserna för prospektering, produktion och transporter blivit så dyra och att den "billiga gasens era" nu lider mot sitt slut.

Putin sade att den globala finanskrisen kan komma att påverka gassektorn betydligt mer än oljesektorn och att de gasexporterande länderna bör stärka sitt samarbete så att marknaden blir mer förutsägbar.

Ny kartell?

–Under mötet enades de gasexporterande länderna om gemensamma stadgar och om att förlägga organisationens högkvarter till Qatar, sade ryske energiministern Sergej Sjmatko.

– En ny organisation har sett dagens ljus, tillade han efter mötet i Moskva.

Tidigare hade Putin erbjudit organisationen att inrätta sitt högkvarter i Ryssland. Han lovade också rysk finansiering av en permanent organisation för gasländerna. Samtidigt förklarar ytterligare en västlig energijätte, franska GDF Suez, att bolaget vill kliva in som delägare i Nord Stream, det företag som planerar och projekterar gasledningen mellan ryska Viborg och tyska Greifswald genom Östersjön.

Beskedet från Frankrike kom en dag efter det att GDF Suez-chefen Gérard Mestrallet i Paris mötte Gazproms vd Alexej Miller. Gazprom äger 51 procent av Nord Stream, medan de tyska energibolagen Wintershall och Eon har 20 procent vardera och holländska Gasunie äger 9 procent.

Rysk finansiering

Forumet för de gasexporterande länderna (GECF) förenar världens största gasproducent Ryssland med andra gasrika länder som Iran och Qatar. Trots Putins ord har flera av makthavarna nästan slagit knut på sig själva för att påpeka att fokus från mötet legat på att enas om gemensamma stadgar i stället för att gå ihop om priser.

– Jag betonar att vi inte har någon avsikt att bilda en producentkartell, sade den ryske energiministern Sergej Sjmatko.

Forumet som bildades 2001 samlar Algeriet, Bolivia, Brunei, Egypten, Indonesien, Iran, Libyen, Malaysia, Nigeria, Qatar, Ryssland, Trinidad och Tobago, Förenade arabemiraten och Venezuela. Ekvatorialguinea och Norge deltar i år som observatörer.

Se Premiärminister Putin uttala sig om oron kring den dyra gasen

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.