Fredag 22 Okt
Stockholm

Sverigedemokraterna om klimatpaketet: "Hög tid att protestera"

Sverigedemokraterna är inte nöjda med EU:s klimatpaket.
Sverigedemokraterna är inte nöjda med EU:s klimatpaket. Foto: Janerik Henriksson/TT, Jessica Gow/TT

Jessica Stegrud (SD) och Martin Kinnunen (SD) är inte särskilt imponerade av EU:s klimatpaket, något de gör klart för Sverige i en debattartikel hos Svenska Dagbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 14 juli presenterade EU sitt nya klimatpaket "fit for 55", som innehöll bland annat klimattullar, utsläppsgränser och ett och annat förbud. Här kan du läsa mer om klimatpaketet.

"Kejsarens nya kläder"

Men Carl Schlyter, talesperson för klimat- och omställningsfrågor på Greenpeace, var inte nöjd med resultatet.

– EU:s klimatpaket liknar mest kejsarens nya kläder. Bakom de stora orden är klimatpolitiken naken inför de hot som ska bemötas. Satsningen bygger på mål som ligger långt under vad vetenskapen konstaterar att det krävs för att vi ska undvika en klimatkatastrof. Dessutom är förslaget fullt av kryphål, som riskerar att leda till katastrofala konsekvenser för skogen och den biologiska mångfalden.

Och Schlyter får medhåll från två politiker från Sverigedemokraterna.

Fokus på kostnader för skattebetalarna

Jessica Stegrud, EU-parlamentariker och Martin Kinnunen, gruppledare miljö- och jordbruksutskottet för SD, menar att det i stort sätt kommer bli skattebetalarna som står för den största ekonomiska smällen – och att det är dags för invånarna att protestera mot klimatpaketet.

"Kostnader och effekter – i form av minskad global medeltemperatur – är ytterst svårbedömda, men enligt kommissionens egen uppskattning rör det sig om ökade kostnader på 350 miljarder per år och en utebliven temperaturökning som egentligen inte går att mäta".

De fortsätter:

"Alltså måste uppemot 3 000 miljarder euro tillföras fram till 2030, vilket sannolikt är en underskattning. Detta måste finansieras med lån, omprioriteringar eller skattehöjningar. I slutändan är det skattebetalare och konsumenter i medlemsländerna som ska dra detta lass."

"Det är inte seriöst"

Stegrud och Kinnunen skriver att det som sysslas med är symbolpolitik och planekonomi – något de inte är särskilt sugna på att delta i. De menar snarare att kraften bör läggas på forskningen och en bättre krisberedskap.

"Vi noterar också att kärnkraften erbjuder ett effektivt fossilfritt alternativ som vänsterpolitiker och stora delar av miljörörelsen av ideologiska skäl tackar nej till. Det är inte seriöst."

"Hög tid att protestera"

De nya klimattullarna tror både Stegrud och Kinnunen kommer leda till handelskonflikter och menar att paketet i sig är ett "existentiellt hot för europeisk industri":

"Det är hög tid för både EU-parlamentet och Sveriges regering att protestera mot denna maktförskjutning", skriver de och menar att Sverige hör till unionens höga nettobetalare, något som därför inte ger någon anledning till att ekonomiskt stötta klimatpaketet.

"Om detta tillåts rulla på kommer många medborgare, på svenska landsbygden och runtom i Europa, att få betala ett högt pris. Så det är hög tid att protestera", avslutar de i debattartikeln.

Kommentera
Kopiera länk
Dela