Quick-rapporter hemlighölls

Polisen: Jag har inte upplevt något liknande.


När Thomas Quick i mitten av 1980-talet i förundersökningen skulle rekonstruera mordet på israeliske medborgaren Yenon Levi, som han påstått att han begått, var han inte trovärdig. Men utredningsledaren Christer van der Kwast ville inte ge sig.

– Man gjorde först en rekonstruktion och Thomas Quick gjorde allt fel. Då gör man en ny, och det är ändå inte bra, säger Jan Olsson, vid den här tiden kriminalkommissarie vid rikskriminalen, till Expressen.

Vad Jan Olsson, i dag pensionerad polis, börjat misstänka under utredningen var att Thomas Quick var kraftigt påverkad av utredningsledaren.

Mot bakgrund av misstankarna formade kommissarie Olsson en plan som gick ut på att påvisa att Quick överhuvudtaget inte varit på brottsplatsen. Det hela resulterade i två rapporter som klargjorde Thomas Quicks felaktigheter i rekonstruktionerna.

Rapporterna överlämnades sedan till rätten. I det här läget var Jan Olsson övertygad om att Thomas Quick inte skulle dömas - särskilt eftersom rekonstruktionen i sig talade sitt tydliga språk.

– Rekonstruktionen var väldigt bra, för den visade att Thomas Quick inte hade gjort det, säger Jan Olsson.

Vad hände? Utredningsledaren Christer van der Kwast ignorerade Jan Olssons rapporter, som aldrig nådde Hedemora tingsrätt - och Quick dömdes.

Jan Olsson blev så upprörd över att de viktiga rapporterna sopades under mattan att han valde att hoppa av, redan innan utredningen ledde till åtal. Om utredningsmetoderna säger han i dag till Expressen:

– Jag har inte upplevt någonting liknande.

Thomas Quicks resningsansökan, som lämnades in i dag, tror Christer van der Kwast ingenting på. Omständigheter som redovisats har tagits upp tidigare, bland annat i den nämnda utredningen om mordet på Yenon Levi, menar överåklagaren. Att han skulle ha misskött utredningen rörande Yenon Levi tycker han absolut inte.

– Kritiken är rent trams. Jag ser ingenting fel i det jag gjort bara för att argumentationen är högljudd, säger van der Kwast till TT.

Se inslag från SVT om Quicks resningsansökan

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Börsen väntas falla efter Israelattack

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny dna-metod kan identifiera brottsoffer

1 timme sedan
En ny dna-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.