Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tjocka bakom global uppvärmning

Nyheter | 21/04/2009 16:35

Doktor: Vi måste se över fetmatrenden.

Feta människor som äter mycket ligger bakom global uppvärmning eftersom de släpper ut mer koldioxid, menar experter. Nu säger en brittisk läkare att trenden måste stoppas.

– Vi måste göra mycket mer för att stoppa trenden mot fetma. Det är nyckelfaktorn i kampen för att förminska koldioxidutsläppet och sakta ner klimatförändringarna, säger Phil Edwards enligt The Sun.

Enligt Phil, som jobbar på London School of Hygiene and Tropical Medicine, står livsmedelsproduktionen - framför allt köttindustrin - för en femtedel av växthusgaserna.

Världshälsoorganisationen (WHO) har gjort en studie som visar att tjocka personer släpper ut ett ton mer koldioxid än smala personer. Det betyder att storätarna ligger bakom en miljard ton extra utsläpp av koldioxid per år.

Stefan Wallerek, press- och medieansvarig på Överviktigas Riksförbund, ifrågasätter doktorns kommentar.

– Då kopplar de ju fetma till konsumtion, och det är bara en av många faktor som gör att man kan blir överviktig/fet. Sedan finns ju arvet och stressen som också står för stora delar. Det är inte så enkelt som alla tror, säger Stefan Wallerek till Nyheter24.

Man inte nog med att de äter mer. Enligt studien kör de överviktiga och feta oftare bil vilket också ökar på utsläppen.

– Att just överviktiga tar bilen oftare, det undrar jag i dagens konsumtionssamhälle. Men det är klart att väger man mindre har man lättare att röra på sig, säger Stefan Wallerek till Nyheter24.

USA och Storbritannien ligger i topp med sin köttkonsumtion. Men andra västländer är på väg att komma ifatt, skriver The Sun.

Skrivet av: