Tjocka bakom global uppvärmning

Doktor: Vi måste se över fetmatrenden.


Feta människor som äter mycket ligger bakom global uppvärmning eftersom de släpper ut mer koldioxid, menar experter. Nu säger en brittisk läkare att trenden måste stoppas.

– Vi måste göra mycket mer för att stoppa trenden mot fetma. Det är nyckelfaktorn i kampen för att förminska koldioxidutsläppet och sakta ner klimatförändringarna, säger Phil Edwards enligt The Sun.

Enligt Phil, som jobbar på London School of Hygiene and Tropical Medicine, står livsmedelsproduktionen - framför allt köttindustrin - för en femtedel av växthusgaserna.

Världshälsoorganisationen (WHO) har gjort en studie som visar att tjocka personer släpper ut ett ton mer koldioxid än smala personer. Det betyder att storätarna ligger bakom en miljard ton extra utsläpp av koldioxid per år.

Stefan Wallerek, press- och medieansvarig på Överviktigas Riksförbund, ifrågasätter doktorns kommentar.

– Då kopplar de ju fetma till konsumtion, och det är bara en av många faktor som gör att man kan blir överviktig/fet. Sedan finns ju arvet och stressen som också står för stora delar. Det är inte så enkelt som alla tror, säger Stefan Wallerek till Nyheter24.

Man inte nog med att de äter mer. Enligt studien kör de överviktiga och feta oftare bil vilket också ökar på utsläppen.

– Att just överviktiga tar bilen oftare, det undrar jag i dagens konsumtionssamhälle. Men det är klart att väger man mindre har man lättare att röra på sig, säger Stefan Wallerek till Nyheter24.

USA och Storbritannien ligger i topp med sin köttkonsumtion. Men andra västländer är på väg att komma ifatt, skriver The Sun.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.