Feta människor dör tidigare

Brittisk jättestudie visar att ökande vikt förkortar livet med flera år.


Midjemåttet och bilringarna avgör framtiden. Det slår den största studien på området hittills fast. Efter att 900 000 vuxna undersökts är det tydligt att ökande vikt förkortar livet med flera år. Rökningen kvarstår däremot som det största hälsohotet.

En forskargrupp vid universitetet i Oxford, under ledning av epidemiologen Richard Peto, har studerat högt blodtryck och höga blodfetter bland 894 000 vuxna på 70- och 80-talet för att sedan följa deras utveckling vad gäller sjukdomar och dödlighet. Under tiden vägdes de och deras BMI (Body Mass Index) uppskattades.

Idealvikten ligger mellan 22,5 och 25 i BMI, vilket motsvarar 70 kilo för en 170 centimeter lång person. All viktuppgång som överstiger 25 förkortar livet. Dödligheten ökar med 30 procent för varje extra 5 i BMI, och 20-30 kilo i övervikt kan innebära ett förkortat liv med tre år.

– Nu är det väl inte mer att snacka om. Fetmariskerna är bättre fastställda än någonsin och det är bara att acceptera, säger professor Stephan Rössner, svensk fetmaexpert, till Svenska Dagbladet.

Rökningen kvarstår som en större hälsorisk än fetman. Det är först vid ett BMI på 40 som dödstalen kommer upp i samma nivåer som för rökning.

– För personer med mer moderat fetma är rökning fortfarande tre gånger farligare än övervikten, säger han. Att fortsätta röka är i princip lika riskfyllt som att fördubbla kroppsvikten. Att ändra kosten, men fortsätta röka är därför ingen bra metod, säger Richard Peto, enligt Svenska Dagbladet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!