S i EU stödjer inte Barroso

Socialdemokraterna i EU-parlamentet lanserar en motkandidat till Baroso.


Socialdemokraterna i EU-parlamentet ska lansera en motkandidat till José Manuel Barroso som chef för EU-kommissionen.

Skälet är hans ovilja att ta itu med problemen efter Lavaldomen, som nu blir valfråga i alla EU-länder.

Svenska socialdemokrater och fackförbund har länge krävt förändringar i det så kallade utstationeringsdirektivet, som reglerar vad som gäller när någon arbetar tillfälligt i ett annat EU-land. Efter flera domar i EU:s domstol har ett nytt läge uppstått på arbetsmarknaden. Inte minst den dom som slog fast att Byggnads gick för långt i sin blockad av det lettiska företaget Laval i samband med ett skolbygge i Vaxholm.

Kampanjer

Nu har socialdemokraterna i EU-parlamentet enats om att frågan ska drivas i kampanjer i alla medlemsländer inför valet till EU-parlamentet i juni. Även parlamentariker från nya EU-länder, som Lettland, står bakom beslutet.

– Vi kan inte ha en situation där man tillåter konkurrens med lägre löner och sämre villkor, säger Jan Andersson (s).

– Eftersom Barroso hittills inte har lyssnat på krav på förändringar i direktivet kommer den socialdemokratiska gruppen att lansera en egen kandidat till posten som kommissionsordförande. Det är alldeles uteslutet att stödja en kommission som inte vill göra något åt detta, säger Andersson.

Ett namn kommer att presenteras först efter EU-valet.

Nytt förtroende

Att det redan tycks mer eller mindre klart att Barroso kommer att få förnyat förtroende av EU-ländernas stats- och regeringschefer vid EU-toppmötet i juni bekymrar inte Andersson.

– Barroso kommer inte att kunna arbeta om han har hela S-gruppen i parlamentet emot sig, säger han.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin brukar varna för att det är som att spela rysk roulette med den svenska modellen om man börjar peta i direktivet. Han tror att många skulle vilja förändra i en helt annan riktning än vad socialdemokraterna tänkt sig.

– Det är bara båg. Han tror att regeringarna kan bestämma själva, men parlamentet är medbestämmande och då skulle opinionen där behöva svänga 180 grader, säger Andersson.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!