Reinfeldt slipar formen i Bryssel

Fredrik Reinfeldt är på turné inför övertagandet av EU:s ordförandeklubba.


Statsministern är på turné i EU:s korridorer inför övertagandet av EU:s ordförandeklubba i juli.

Då vill han satsa på klimat och Östersjön. Men det finns mycket som kan störa den svenska agendan.

På det svenska regeringskansliet pågår sedan länge förberedelser för Sveriges halvårslånga ordförandeskap i EU. Nu har ytterligare en växel lagts i och i veckan är Fredrik Reinfeldt i Bryssel för att förankra de frågor Sverige vill driva och förbättra kontaktnäten.

Han har träffat EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, kommissionär Margot Wallström och de kommissionärer som är ansvariga för de svenska hjärtefrågorna.

Klimat och migration

Högst upp på den svenska agendan står klimatavtalet i Köpenhamn i december, en Östersjöstrategi och det så kallade Stockholmsprogrammet som handlar om rättsliga frågor och migration. Dessutom lär den finansiella krisen fortsätta. Men det blir svårt för Sverige att få så mycket gjort och Reinfeldt tror att man ska dra ned på förväntningarna.

EU-parlamentet kommer att vara nyvalt, EU-kommissionen vara på väg ut, en osäker folkomröstning om Lissabonfördraget ska hållas i Irland och det största EU-landet Tyskland kommer att vara upptaget med inhemsk valkampanj.

– Det står klart att Sverige kommer att få jobba hårt med många viktiga frågor under stor osäkerhet. Vi kommer att påverkas, för det kommer att märkas att de här institutionerna är under omvandling och att människor byts ut, säger Reinfeldt.

– Samtidigt får det inte förlama oss till att säga att vi inte kan göra någonting.

Oförutsedda händelser

Å andra sidan kan oförutsedda kriser göra att den svenska regeringen får fullt upp. I somras fick det dåvarande ordförandelandet Frankrike ta itu med Georgienkriget och fortsätta med finanskrisen, samtidigt som klimatförhandlingarna krisade. EU:s nuvarande ordförandeland Tjeckien hamnade mitt i Gazakonflikten och gasbråket mellan Ryssland och Ukraina. Båda länderna använder sig av en aktiv problemlösarstil, som inte sällan innebär att presidenten eller premiärministern kastar sig på ett plan.

– Jag kommer att vara beredd att agera på det vi inte är förberedda för. Samtidigt ska man agera klokt i sådana situationer. Det är inte alltid det är klokt att kasta sig på ett plan, säger Reinfeldt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Aktien i L'Oréal – stor fransk tillverkare av kosmetika – lyfter med över 6 procent på Parisbörsen efter en rapport som visar på bättre försäljning än väntat i första kvartalet.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.