Torsdag 21 Okt
Stockholm

Årets största trollningar

Hanna Widerstedt.
1 av 6
Hanna Widerstedt. Foto: Eyewitness Pictures Sweden / STELLA PICTURES
Violentacrez.
2 av 6
Violentacrez. Foto:
Kronorna som länge var ett mysterium.
3 av 6
Kronorna som länge var ett mysterium. Foto: Jens Ökvist / SCANPIX SWEDEN
Facebooksidan tar hem årets trollning.
4 av 6
Facebooksidan tar hem årets trollning. Foto:
Eskil Erlandsson växte upp med hästar, var svaret på frågan varför han kunde vara säker på att de finns. OBS! Bilden är ett montage.
5 av 6
Eskil Erlandsson växte upp med hästar, var svaret på frågan varför han kunde vara säker på att de finns. OBS! Bilden är ett montage. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Soran Ismails bevis mot att hästar finns.
6 av 6
Soran Ismails bevis mot att hästar finns. Foto: Faksimil SVT

De lurade allt från hästmänniskor till journalister och Anonymous. Nyheter24 listar de som lyckades allra bäst med att röra upp känslor just for the lulz under året som gick.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Bubblare

Nätanslagstavlan 4chan 

och dess besökare kan göra Kim Jong-un till Årets person.

Historian om den CP-skadade 24-åringen "David Rose" berörde alla som fick höra den. Sedan visade sig allt vara en bluff.

Snabbmatsrestaurangen Subway hade 16 miljoner gillare på Facebook. Men ingen kunde förutse den våg av porrbilder som skulle slå till. 

5. Violentacrez

Han var det största trollet av alla på länktipsningssidan Reddit. Michael Brutsch, som han egentligen heter, fick sparken från sitt jobb och hängdes ut som pedofil av Adrien Chen på Gawker. Kriget mellan Reddit och Gawker hade då bara börjat. För sedan blev det kaos. Gawkerlänkar förbjöds på flera underforum på Reddit.

Brutsch var det enskilt största trollet under 2012 - och hans bedrifter i de mer unkna delarna av internet fick efterskalv över hela webben.

4. Myndigheterna.se

Det var den hajpade dagen då Anonymous skulle slå till mot Sverige. Det slutade med ett par lyckade överbelastningsattacker och ett stort antiklimax. I stället kommer man mest ihåg hur entreprenören Jonas Lejon lurade "hacktivisterna". De trodde nämligen att hans domän myndigheterna.se var en myndighetssajt. 

I stället innehöll den ingenting alls. Lejon kunde däremot casha in på sin kupp. Han la upp en bild på en säl och kopplade sajten till en facebookgrupp. När han säljer domänen finns det nu redan 3 000 fans på Facebook.

– Det här visar lite på att man inte har full koll på vilka sajter man angriper. Det har med bristande källkritik att göra. Men det här är bra för min business, sa han till Nyheter24 då.

3. Horkarlsmynten

"Vår horkarl till kung". Citatet blev ett begrepp i takt med att i princip alla medier försökte jaga ifatt en av de förfalskade enkronorna som hånar kungen. Men i september började det ryktas om att personen bakom mynten skulle träda fram. Fredrik Mattsson, som till vardags arbetar på en reklambyrå, hade inte bara tillverkat "horkarlsmynten" som ett konstprojekt - han hade trollat svenska medier.

Mynten hade aldrig varit i omlopp och använts i affärer. I stället hade Mattsson delat ut dem till släkt och vänner som fick gå ut i sin lokaltidning med namn och bild. Frågan om varför han gjorde allt har ännu inte fått något svar:

– Konstverket får tala för sig självt, sa han i september.

2. Hanna Widerstedt

Hon la upp youtubeklipp om att hon hatar svenska killar, "bara vill knulla" och onanerade i teve. Tio månader senare fick vi se den riktiga Hanna Widerstedt - hon hade bara spelat en karaktär hela tiden. "Louis Vulgorette", som hon i efterhand kallar personen hon försökte vara, lyckades i alla fall trolla de flesta. 

Från Big Brother till alla som läste bloggen och alla de som gjorde så att "Hannah Widerstedt" var den mest googlade personen i Sverige 2012.

– Mitt namn har varit mycket omtalat, både positivt och negativt. När det blir så olika reaktioner blir det hype, alla vill säga sin åsikt och föra debatt, sa hon till Nyheter24 efter nyheten om att hennes namn googlats mest.

Se Hannas klipp "jag hatar svenska killar" här:


1. "Hästar finns inte"

200 000 personer gillar facebooksidan som lyckats trolla de allra mest trollvänliga av människor - hästmänniskor. Reaktionerna på "Hästar finns inte" är så underhållande att sidan förtjänar någon form av pris. Vad sägs om detta?

"Finns ingen mer meningslös grupp, så jävla omoget allt. Hästar finns gillar man inte dom är det en sak att stå för då ju än detta eviga tjatande om att hästar inte finns. Väx upp eller skaffa er ett liv åtminstone. Tack och hej!", skriver en besökare på Facebook.

Den helt fantastiska teorin om att hästar egentligen är en frukt som inte finns är något som kommer leva kvar länge på den svenska delen av internet. Underhållningen bara fortsätter, tack för det.

Kommentera
Kopiera länk
Dela