- Foto: Montage Nyheter24

Här är årets största nätsnackisar

2012 har varit nätdebattens år - igen. Här är ämnena, personerna och händelserna som engagerat oss som mest.


10. Kim Jong-un

Han har sedan maktövertagandet i Nordkorea i december 2011 varit den högste representanten för ett av nätets mest älskade skämtföremål. Och Kim Jong-un har inte lämnat någon besviken. Efter att ha gjort pizza och hamburgare tillåtet i det låsta landet i öst lyckades han placera sig någonstans mellan ledarkategorierna "relativt god onding" och "fortfarande helt knäpp", och hällde därmed ännu mer bensin på den brinnande fascinationen som forum som 4chan och Reddit känner för landet. 

Det gör Kim knappast mindre het att han också blev framröstad till årets person enligt Times läsare - som föga slumpmässigt också råkade vara 4chan-besökare. Snacket om Kim lär knappast lugna ner sig under 2013.

9. @Sweden

Ett Twitter-konto där vanliga svennar får svenna loss om hur lustigt det är med vårt säregna ord "fika" kanske inte låter så värst spännande. Men när bloggaren Sonja Abrahamsson tog över kontot i våras lyckades hon placera det på i princip varenda förstasida på hela jorden, allt med en rad tvetydiga tweets om judar. 

Att tevekomikern Stephen Colbert bestämde sig för att snacka om kontot i princip varenda avsnitt av sitt satirprogram under de hetaste veckorna gjorde naturligtvis inte debatten mindre intensiv. Efter Sonja har ingen lyckats röra upp lika mycket känslor igen - men att @sweden varit i hetluften under 2012 går inte att ifrågasätta.

8. #hairriot

Det började i publikhavet framför scenen under Melodifestivalen, där en ung glad tjej skymtade förbi i några sekunder. Men hennes orakade armhålor - fulla av det hår som så många verkar ta som en personlig provokation - stannade kvar i debatten långt längre. 

Efter att Hanna Fridén skrivit en debattartikel och hashtaggen #hairriot initierats på Twitter gick vågorna höga i snacket, och kanske - bara kanske - går vi mot ett 2013 där det faktiskt är okej för en tjej att göra hur hon vill med sitt hår.

7. Violentacrez

Han var länge anonym, endast känd som Violentacrez på det under 2012 exploderande stora forumet Reddit. Där lade han ut bilder på tjejer, mestadels lättklädda, och verkade kunna fortsätta i evighet. Men när Gawker-skribenten Adrian Chen började leta efter hans identitet utlöste det ett krig mellan sidorna. Det slutade med att Adrian Chens text blev ett av årets mest uppmärksammade reportage om internet, och Violentacrez - eller Michael Brutsch, som han egentligen heter - fick sparken. På första parkett satt nätet och slukade varenda del av historien.

6. Curiosity

Den lilla rymdbilens färd mot Mars följdes av världen i realtid, och genom dess sympatiska Twitter-konto och snygga medarbetare har det fångat en hel nördgenerations hjärtan. Och trots att uppdraget, vars syfte är att hitta tecken på liv på den röda planeten, gjort oss besvikna minst en gång har det också upptäckt fascinerande nyheter

För första gången i historien har Nasa gjort en social rymdexpedition, och många är nog de ungdomar som tack vare nätet hittat en ny passion i rymdforskningen. Men det är inte slut än - Curiosity-uppdraget pågår till sent 2015. Fler upptäckter är med all sannolikhet på g.  

5. Anonymous

När The Pirate Bay försvann från internet och den legendariska domänleverantören PRQ raidades av polis blev råget måttat för ett gäng kids som googlat sig fram till hur man DDoS:ar. Tack vare ivrig mediabevakning blev plötsligt deras tämligen tandlösa hot mot svensk infrastruktur uppblåsta till ett verkligt cyberkrig, och plötsligt var Anonymous överallt. 

Sedan hände... Ingenting. Utom att det blev lite svårt att gå in på Riksbankens hemsida, och att Sverige fått sin första dust med vad som verkar vara nätets argaste alias. 

4. Sverigedemokraterna

Det här har varit Sverigedemokraternas år - på gott och ont, minst sagt. Det främlingsfientliga partiets framfart under hösten har kantats av skandaler, den ena mer parodisk än den andra. Men i dammet efter kaoset står partiet ändå kvar, och inte bara det - det står med starkare stöd än någonsin. Vad man än tycker om SD är det enkelt att konstatera att det varit ett av årets hetaste samtalsämnen - såväl offline som online.

3. Kony 2012

Den kom från ingenstans och slog ut allt annat. Välgörenhetsorganisationen Invisible Childrens film om den ugandiska gerillaledaren Joseph Kony var en halvtimme lång och borde enligt nätlogiken där tid är pengar inte ha setts av fler än skaparens föräldrar, men tog sig tvärtom så mycket längre än alla trodde var möjligt. Medier världen över fick plötsligt väldigt bråttom att leta i arkiven efter vad de skrivit om Kony förut, och amerikansk militär sattes in

Men när kritiken växte mot en film som sades vara kolonial och semirasistisk, och efter att Invisible Childrens talesmän börjat totalflippa, försvann hajpen lika snabbt som den kom. Kvar lämnades vi, med en känsla av att för ett ögonblick blivit medsvepta av en av historiens största och konstigaste flippar. 

2. SOPA, PIPA och Acta

Nätet har varit nätets främsta prioritet under 2012. Och när plötsligt ett gäng lagförslag började torna upp sig mot gråa skyar insåg en hel generation att den frihet de kanske tagit för givet inte kom gratis. Egentligen började allt redan under hösten 2011, men kulmen kom i och med en rad enorma protester nätet över mot de nya lagförslagen. 

Missnöjesyttringarna hade effekt. Några lagförslag lades på is, och några andra skrotades helt. De lyckade insatserna skänkte surfarna en känsla av att faktiskt kunna påverka, och inför nästa slag kan man vila tryggt i förvissning om att inskränkningar i yttrande- och rörelsefriheten online aldrig kommer lättköpta.

1. Vita kränkta män

Det började som en ventil för ilskan i kampen mot rasismen och sexismen, men utvecklades till att bli synonymt med en av samtidens stora frågor. Kawa Zolfagarys Facebook-sida Vita kränkta män har beskyllts för allt från näthat till mobbing, men det är svårt att inte se den som viktig för det offentliga samtalet under året som gått.

Nästan varje dag diskuteras invandring, könsskillnader och politiken som omger de ämnena på högt uppsatta platser i medie-Sverige, och Facebook-sidan om samhällets argaste majoritet har lyckats placera sig exakt i skyttegraven där de hårdaste striderna står. Pepparkakor, hen, Tintin eller Kalle Anka - vem du än är så har du ett förhållande till de vita kränkta männen, och därför är Facebook-sidan med samma namn 2012 års största nätsnackis.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.