Tisdag 30 Nov
Stockholm

Så länge kan 15-åringen tvingas hemlighållas

Instagrambråket fick stor uppmärksamhet.
1 av 3
Instagrambråket fick stor uppmärksamhet. Foto: Webstagram
Polis och åklagare är fortfarande mycket förtegna om den misstänkta 15-åringen.
2 av 3
Polis och åklagare är fortfarande mycket förtegna om den misstänkta 15-åringen. Foto: BJ֖RN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Misstanken är grovt förtal, vilket kan ge fängelse i upp till två år.
3 av 3
Misstanken är grovt förtal, vilket kan ge fängelse i upp till två år. Foto: BJ֖RN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Det är ett extremt hemlighetsmakeri kring 15-åringen som misstänks för Instagram-skandalen. Nu kan Nyheter24 avslöja att hon kommer att tvingas sitta på hemlig ort i flera veckor till.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Hon ska straffas"

När det kom fram vem som låg bakom kontot blev det upprorsstämning i centrala Göteborg och flera hundra ungdomar begav sig till flickans skola.

– Hon ska straffas, vi är här för att hämnas, sa en av ungdomarna till GT.

Det var i december som ett konto på bildtjänsten Instagram började hänga ut unga tjejer i Göteborg som horor. Det hela spriddes explosionsartat och ledde till upplopp på stadens gator och gymnasium.

För några dagar sedan tog polisen in en 15-årig tjej, misstänkt för att startat kontot, men ärendet har högsta sekretess. Enligt uppgifter befinner sig tjejen just nu på hemlig ort – och där kan hon bli kvar i minst en månad.

– Ja, det beror på hur lång tid polisens utredning tar. Men de har kommit fram till att det finns en stor hotbild mot henne med tanke på vad som hänt, säger Annika Boman.

Ungefär 50 personer som hängts ut via Instagramkontot förhörs just nu, och innan det är klart kommer flickan att fortsätta skyddas. 

– Hon är misstänkt för grovt förtal vilket ger böter eller fängelse i upp till två år på straffskalan. Bevisläget är gott, säger kammaråklagare Annika Boman till Nyheter24.

Eftersom tjejen är så ung är fängelse osannolikt. I stället lär det bli socialtjänsten som kommer bestämma en lämplig påföljd, enligt åklagaren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela