Söndag 13 Jun
Stockholm

Google låter dig planera för döden

Nu kan du radera ditt Googleliv i förväg innan du dör.
1 av 3
Nu kan du radera ditt Googleliv i förväg innan du dör. Foto: Paul Sakuma/AP/Scanpix
Här är beskrivningen av Inactive Account Manager.
2 av 3
Här är beskrivningen av Inactive Account Manager. Foto: Faksimil
Google går därmed i bräschen framför många andra sociala nätverk.
3 av 3
Google går därmed i bräschen framför många andra sociala nätverk. Foto: Scanpix

Vad händer egentligen när man dör? Ja, på internet, alltså. Nu låter Google användarna bestämma om deras information ska ligga kvar efter döden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Facebook och Twitter

Det kan vara svårt att få bort exempelvis ett Facebookkonto om en anhörig avlidit. 

Enligt företagets policy tar de genast bort konton om en verifierad familjemedlem hör av sig. 

På Twitter måste man höra av sig med bland annat kopia på legitimation och en hel del andra kontaktuppgifter för att kunna få bort ett konto som tillhörde något som dött.

KALIFORNIEN. Googles nya "Inactive Account Manager" är något unikt på nätet. För första gången kan användaren själv bestämma vad som ska hända med kontot och informationen efter att han eller hon dött.

Nyheten presenterades i ett blogginlägg sent på torsdagen. En av funktionerna är att man kan ställa in så att Googlekontot pausas av sig självt om det varit inaktivt i tre, sex, nio eller tolv månader, skriver Huffington Post.

Flera olika funktioner

Det går även att välja att viss information ska skickas till andra användare eller att alla konton (Gmail, Youtube, Google Drive, Google+) ska tas bort helt och hållet. Funktionen gäller dock bara för personliga mejlkonton, vilket till exempel utesluter de företag som använder sig av Google Apps för bland annat mejlkommunikation.

Frågan om vad som händer med ens onlineliv när man dör har tidigare varit på tapeten och länge varit svår att lösa. Det har inte heller alltid handlat om att ta bort saker. I februari rapporterades det om flera appar och tjänster som gör det möjligt att twittra och facebooka från graven.

Kommentera
Kopiera länk
Dela