Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu ska rasisttrollen städas bort från Youtube

- 25/09/2013, 13:27 -
1 av 4

Montage

Så här ser det nya kommentarsfältet ut.
2 av 4

Så här ser det nya kommentarsfältet ut.

Faksimil Youtube

Kommentarsinställningarna för användaren.
3 av 4

Kommentarsinställningarna för användaren.

Faksimil Youtube

Youtube har haft problem med bland annat rasistiska kommentarer.
4 av 4

Youtube har haft problem med bland annat rasistiska kommentarer.

AP / SCANPIX

Ett nytt filter och säkrare inställningar för uppladdare och kommentator. Det är receptet för att få bort troll och rasister när Youtube lanserar ett nytt kommentarsfält.

Om du någon gång surfat in på ett Youtubeklipp har du säkert också tappat tron på mänskligheten när du sett kommentarsfältet.

Nu kan dock räddningen mot hatiska och i många fall rasistiska kommentarer vara på väg. Under den kommande veckan lanserar videosajten sitt nya system för kommentarer – som på flera sätt ska stoppa nättrollen.

Inga slumpmässiga toppkommentarer

Först och främst införs en nytt filter – en svartlistning av ord som exempelvis är rasistiska eller kränkande. Filtret styrs av den som laddat upp ett klipp. De kan välja vilka ord som ska blockeras och kan även välja att blockera eller godkänna enskilda medlemmar, skriver Gizmodo.

Kommentarsfältet kommer i sig också att vara utformat på ett nytt sätt. Dels kommer toppkommentarerna inte längre bara vara slumpmässigt valda. I stället prioriteras kända personer (det vill säga de med många prenumeranter), klippets uppladdare och dina vänner.

Systemet baseras på Google++, och kommer också att innebära att man tydligare ser vad som är svar på vad. Kommentarsfältet kommer att bestå av trådar. 

Börjar släppas redan i dag

En annan nyhet är att den som laddar upp ett klipp själv kan bestämma vilka som ska få kommentera det. Alla, bara ens vänner eller det i samma "cirkel" på Google+.

Trådsystemet börjar lanseras under onsdagen medan filtren först finns tillgängliga endast för Youtubekanaler.

Först inom de närmaste månaderna kommer samtliga uppladdare att kunna filtrera bland kommentarsfälten, skriver Gizmodo.