1 av 2
- Foto: Montage
Youtube har haft problem med bland annat rasistiska kommentarer.
2 av 2
Youtube har haft problem med bland annat rasistiska kommentarer. - Foto: AP / SCANPIX

Nu ska rasisttrollen städas bort från Youtube

Ett nytt filter och säkrare inställningar för uppladdare och kommentator. Det är receptet för att få bort troll och rasister när Youtube lanserar ett nytt kommentarsfält.


Sammanlänkat

För den som mot förmodan har Google+ så går det att kommentera via båda tjänsterna. Om man kommenterar ett Youtubeklipp som lagts upp på Google+ kan man välja att kommentaren också ska synas under klippet på Youtube.

Om du någon gång surfat in på ett Youtubeklipp har du säkert också tappat tron på mänskligheten när du sett kommentarsfältet.

Nu kan dock räddningen mot hatiska och i många fall rasistiska kommentarer vara på väg. Under den kommande veckan lanserar videosajten sitt nya system för kommentarer – som på flera sätt ska stoppa nättrollen.

Inga slumpmässiga toppkommentarer

Först och främst införs en nytt filter – en svartlistning av ord som exempelvis är rasistiska eller kränkande. Filtret styrs av den som laddat upp ett klipp. De kan välja vilka ord som ska blockeras och kan även välja att blockera eller godkänna enskilda medlemmar, skriver Gizmodo.

Kommentarsfältet kommer i sig också att vara utformat på ett nytt sätt. Dels kommer toppkommentarerna inte längre bara vara slumpmässigt valda. I stället prioriteras kända personer (det vill säga de med många prenumeranter), klippets uppladdare och dina vänner.

Systemet baseras på Google++, och kommer också att innebära att man tydligare ser vad som är svar på vad. Kommentarsfältet kommer att bestå av trådar. 

Börjar släppas redan i dag

En annan nyhet är att den som laddar upp ett klipp själv kan bestämma vilka som ska få kommentera det. Alla, bara ens vänner eller det i samma "cirkel" på Google+.

Trådsystemet börjar lanseras under onsdagen medan filtren först finns tillgängliga endast för Youtubekanaler.

Först inom de närmaste månaderna kommer samtliga uppladdare att kunna filtrera bland kommentarsfälten, skriver Gizmodo.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.