Dödssida på nätet erbjuder belöningar för att mörda världsledare

- 20/11/2013, 10:52 -
"Assassination Market"
1 av 4

"Assassination Market"

Faksimil

Mest pengar får man för att mörda Ben Bernanke.
2 av 4

Mest pengar får man för att mörda Ben Bernanke.

Faksimil

Delar av dödslistan.
3 av 4

Delar av dödslistan.

Faksimil

Barack Obama finns bland målen.
4 av 4

Barack Obama finns bland målen.

Faksimil

Nu finns en hemsida där vem som helst kan föreslå att en världsledare ska dödas – och få hjälp att samla ihop pengar att belöna mördaren med.

En hemsida, lämpligt nog döpt till Assassination Market, crowdfundar ihop skottpengar för personer som är beredda att döda olika ledare världen över.

Bland de som nämns på hemsidan finns bland annat USA:s president Barack Obama, Finlands premiärminister Jyrki Tapani Katainen och Frankrikes president Francois Hollande.

Bernanke dyrast

Belöningen till de eventuella ledarna kommer att betalas ut i Bitcoins, och mest "värd" är i nuläget inte någon av de internationella ledarna utan Ben Bernanke, chef över USA:s federala centralbank. Den som lyckas mörda Bernanke belönas i nuläget med 48 500 pund, ungefär 520 000 svenska kronor, skriver International Business Times.

Näst mest pengar får den som lyckas döda president Obama, ungefär 170 000 kronor. "Sämre" är intresset för Tapani Katainen och Hollande vars mördare bara belönas med en bitcoin var, något som motsvarar ungefär 4 000 svenska kronor.

Dessutom kan sidans medlemmar föreslå nya måltavlor, skrivet International Business Times.

"Vill göra världen till en bättre plats"

Precis som många andra sidor skyddas personen bakom med hjälp av anonymitetstjänsten Tor. Enligt personen bakom sidan är Edward Snowdens avslöjanden om massövervakning som fått honom att starta en sida där han, och andra, letar efter personer som kan tänka sig att lönnmörda högprofilerade ledare.

– Jag tror att den kommer att förändra världen till en bättre plats, säger han, som går under namnet Sanjuro, till Forbes.