Måndag 25 Okt
Stockholm

Tjejer hängs ut med halvnakna bilder i Facebookgrupp

Svenska Malin har reagerat starkt mot gruppen som hänger ut tjejer.
1 av 4
Svenska Malin har reagerat starkt mot gruppen som hänger ut tjejer. Foto: Privat / Faksimil
Malin Michea har anmält gruppen.
2 av 4
Malin Michea har anmält gruppen. Foto: Privat
En av bilderna som lagts upp på sidan.
3 av 4
En av bilderna som lagts upp på sidan. Foto: Faksimil
Facebookgruppen är inte ensam i sitt slag.
4 av 4
Facebookgruppen är inte ensam i sitt slag. Foto: Faksimil

Flera grupper på Facebook hänger ut unga tjejer som skickat avklädda bilder på sig själva via Snapchat. Men det sociala nätverket låter allt ligga kvar.
– Skrämmande dåligt, säger Malin Michea, som anmält gruppen, till Nyheter24.

Kommentera (84)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Inte den enda i sitt slag

I samband med att Michea själv twittrat om gruppen har andra upptäckt liknande sidor som hänger ut tjejer via Snapchatbilder. Men det är inget ovanligt att Facebook tillåter liknande grupper. Nyheter24 skrev om "Unga gravida horor" som länge tilläts vara kvar trots flera anmälningar. En av bilderna som lagts upp där var tagen från en svensk kvinnas blogg.

Det dröjde även hela två år innan det sociala nätverket plockade ned den våldtäktshyllande sidan "Roast Busters".

Det allra tydligaste exemplet kanske ändå är den stängda svenska gruppen "Alla tjejer är horor". Den anmäldes av flera användare men det var inte förrän bland annat SVT uppmärksammade en polisanmälan mot gruppen som den plockades ned.

"Visar du det här för någon så dödar jag dig".

Så står det på en lättklädd bild en tjej skickat via Snapchat till någon. Nu ligger bilden uppe i en Facebookgrupp som har nästan 10 000 likes. Bilderna, som inte var menade för några andra än mottagaren, har lagts upp mot de unga tjejernas vilja.

"Har du inte fått kuk på länge?"

Men de som kritiserar gruppen möts av hat. Svenska frilansskribenten och bloggaren Malin Michea såg hur de som sa ifrån bemöttes.

– Som oftast när människor protesterar mot sexism så bemöttes det av ganska hårda ord i stil med "Har du inte fått kuk på länge?", säger hon till Nyheter24.

En av de män som svarade på kritiska inlägg skrev följande:

"Vad kan göras åt sexism? Att ni tjejer till horor slutar skicka runt nakenbilder?"

"Ser det som extra allvarligt"

Hon upptäckte sidan via en grupp hon är med i där man tipsar varandra om Facebooksidor som borde anmälas. Första reaktionen när hon såg Snapchatgruppen, som startats i slutet av december, var att denna skiljde sig från många andra grupper där kvinnor och tjejer objektifieras och förnedras på det sociala nätverket.

– Eftersom det i det här fallet rörde sig om Snapchatbilder kändes det mer sannolikt att tjejerna på bilderna inte är medvetna om att de hängs ut på det här sättet, och det ser jag som extra allvarligt. Det har pratats mycket om "hämndporr" på senaste tiden, och den här sortens sidor kan fungera som ett forum för det. De kan ses som en uppmaning till ytterligare exploatering av tjejer mot deras vilja, säger Michea.

Hon har liksom många andra nu anmält gruppen, men än så länge har Facebook låtit den ligga kvar.

Hur tycker du Facebook hanterar den här typen av frågor?

– Skrämmande dåligt. Bilder på ammande kvinnor och samkönade par som kysser varandra plockas bort, men sådana här bilder som faktiskt kan orsaka skada får ligga kvar. Förra året lovade Facebook bättring angående radering av bilder med kvinnohatiska budskap, men det verkar inte ha förändrats mycket.

Nu hoppas hon att fler ska reagera och på så sätt få Facebook att verkligen ta tag i problemen som finns.

Nyheter24 har sökt Jan Fredriksson, Facebooks talesperson i Norden, för en kommentar.

Kommentera (84)
Kopiera länk
Dela