Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

För mycket barnbilder på Facebook? Det är inte mammornas fel

- 11/02/2014, 16:19 -
Har du tröttnat?
1 av 3

Har du tröttnat?

TT BILD

Du kanske har skyllt på mammorna? Det gör du fel i.
2 av 3

Du kanske har skyllt på mammorna? Det gör du fel i.

TT BILD / FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Faktum är att det verkar vara Facebooks fel.
3 av 3

Faktum är att det verkar vara Facebooks fel.

TT BILD / Ap

Det är sen gammalt att många gnäller över att det är för mycket bilder på barn i sociala medier, inte minst på Facebook. Nu kommer den första forskningen i ämnet – och den verkar tillbakavisa en del gamla teorier.

Tillhör du dem som gnäller över att det är alldeles för många bilder på småbarn i din Facebookfeed? Det verkar vara en poppis grej att göra, och många väljer att skylla på barnets mamma.

Vilket uppenbarligen är helt fel. Småbarnsmammor är snarare mindre aktiva på Facebook än vad de var innan de faktiskt blev just mammor. Och även efter att barnet har kommit till världen så är det en relativt liten del av bilderna som läggs upp som faktiskt föreställer deras barn. Antalet bilder minskar dessutom ju äldre barnen blir, det visar en studie som nyligen publicerats.

– Jag tror att många har en känsla av att sociala medier bara är fulla av barn, säger Meredith Ringel Morris, som ligger bakom studien, till Slate och fortsätter:

– I själva verket är det så att rätt få av posterna som mammor lägger upp har med barnen att göra.

Facebooks "fel"?

Men varför känns det då som att hela Facebook är fullt av barn?

Det är antagligen just Facebooks fel. Företaget är i och för sig väldigt hemlighetsfulla med hur deras algoritm egentligen funkar, och varför vissa poster syns emr än andra.

– Men en trovärdig gissning är att ju fler kommentarer och gilla-markeringar en post får, desto fler ser den i sin feed, säger Ringel Morris till Slate.

Så du kan sluta gnälla. Den vars fel det är är alltså du själv. Hade inte du, eller andra andra du känner, gillar bilder på små barn och poster om dessa så hade de inte dykt upp i din feed.

Är det för mycket barnbilder på Facebook?