Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Facebooks hälsning till hatgrupper: "Behandla folk som i verkliga livet"

- 19/02/2014, 09:39 -
Flera nya hatgrupper sprids.
1 av 5

Flera nya hatgrupper sprids.

Facebook

En uppsjö av bilder som strider mot Facebooks regler sprids.
2 av 5

En uppsjö av bilder som strider mot Facebooks regler sprids.

Facebook

En hel del rasism.
3 av 5

En hel del rasism.

Facebook

Och kvinnoförnedrande budskap.
4 av 5

Och kvinnoförnedrande budskap.

Facebook

"Nu finns inga regler, have fun."
5 av 5

"Nu finns inga regler, have fun."

Facebook

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att gruppen "Totalt ointressant information" stängts ned efter återkommande hat och trakasserier. Nu har flera nya grupper skapats – vissa helt utan regler.

INTERNET. Facebookgruppen "Totalt ointressant information", med 50 000 medlemmar, uppdaterades med allt från selfies till sexskämt. Men också med påhopp, rasism och hatkommentarer.

Till slut stängdes gruppen ned

Men ett antal liknande grupper har redan uppstått. 

Jan Fredriksson är talesperson för Facebook i norden som stängt ned gruppen "Totalt ointressant information" efter rasism och trakasserier. Han säger att det är svårt för Facebook att stoppa dessa grupper – men att en enda anmälning kan räcka.

– Om folk startar nya grupper med liknande namn som ett konto som tagits bort går vi inte in på dessa grupper om det inte är namnet i sig sig som väcker anstöt. Vi övervakar inte utan vi jobbar med manuella team som agerar på anmälningar som kommer in. 

Hur många gånger behöver något anmälas för att ni ska titta på det? 

– En gång räcker, därför gäller det att anmäla rätt. Det kan handla om enskilda kommentarer eller hela grupper, tänk på att bifoga eventuellt material. Vi tar bort grupper där man tydligt bryter mot reglerna. 

Men vilket ansvar har de enskilda medlemmarna?

– Användare förväntas följa de regler som finns. Handlar det om en eller två kommentarer postade i en grupp tar vi bort dem, men det blir ett dilemma när det är hundratals. Tar det över gruppens syfte så strider det nämligen mot Facebooks regler. Användare riskerar att bli avstängda om de missköter sig och de ska använda sina riktiga namn, vi anser att vi är relativt sett förskonade från bluffkonton tack vare vår real-name policy.

Har du något du vill hälsa medlemmar i dessa grupper?

– Det är viktigt att tänka på vad man gör på Facebook och att behandla folk som i verkliga livet. Det blir inte mindre allvarligt för att man inte kan se varandra i ögonen. Tänk efter, åsikter kan uttryckas på olika sätt.