Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Uppmaningen: "Skicka fittkonst till SD!"

- 18/06/2014, 14:41
Till vänster: en av målningarna som ska skickas till SD. Till höger: Margareta Larsson och Caroline Falkholt.

Till vänster: en av målningarna som ska skickas till SD. Till höger: Margareta Larsson och Caroline Falkholt.

Privat, TT bild.

Under en riksdagsdebatt sa SD:s Margareta Larsson att konstnärer som målar vaginor i skolan borde sättas i fängelse. Nu målar folk vaginor och skickar dem till partiet.

SVERIGE. I onsdagens riksdagsdebatt sa Margareta Larsson, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, att konst som föreställer vaginor är opassande och menade att det borde vara fängelstraff att måla sådant på skolor.

– Med tanke på den översexualisering som råder och att sexvanor är något det görs politik av anser jag därför att de rätteligen bör sitta i fängelse för att sexuellt ofredande av minderåriga om konstnärer målar vaginor på väggarna i skolorna, sa Larsson.  

"Asvkyvärt och anmärkningsvärt"

Uttalandet mötte stark kritik och Vänsterpartiets före detta partiledare och numera kulturpolitiske talesperson Lars Ohly jämförde Larssons syn på konst med den som rådde i Tyskland under 30-talet. 

– Konst och kultur ska inte leda till att konstnärer fängslas eller åtalas för hur de uttrycker sig. Det är avskyvärt och mycket anmärkningsvärt, sa vänsterpartisten.

Debatten kring avbildningen av det kvinnliga könsorganen började i samband med att Carolina Falkholts konstverk, föreställande en vagina, målades över. 

Uppmanar folk att måla vaginor

I dag startades en grupp på Facebook, som en motreaktion på Larssons uttalande. Gruppen heter "Fittkonst till SD" och i den uppmanas personer att själva måla vaginor för att sedan skicka dem till Sverigedemokraterna.

– Att någon, 2014, ens står i riksdagen och pratar om att fängsla konstnärer för att de avbildar könsorgan är löjligt, men även tragiskt. Några millennium av naturtroget och omsorgsfullt mejslade grek-romerska atletsnoppar går bra, och gärna kungar på hästar, sen dyker det upp en abstrakt fitta på en vägg, då jävlar måste någon "tänka på barnen", då "har det gått för långt", säger initiativtagarna till gruppen.

"Sluta försöka vrida tillbaka klockorna"

Redan nu har 1 200 personer anmält sig till eventet och det fortsätter växa. De som skapat initiativet tror inte att det här kommer få någon Sverigedemokrat att tänka om, men menar att det alltid är kul att folk skapar och är kreativa. 

– Vid det här laget är det väl naivt att tro att någon inskränkt, bakåtsträvande Sverigedemokrat som aldrig ens skummläst statsskickets grunder men tycker att demokratin är hotad så fort deras värderingar inte får gehör ska tänka om och sluta försöka vrida tillbaka klockor, säger de till Nyheter24 och fortsätter:

– Men att människor skapar är nice, fittor som tar plats är nice, människor som delar med sig är nice. Det räcker. Att det en kort stund kanske finns lite konst som inte är "av män, för män" i riksdagshuset är en bonus.

Hur mycket fittkonst tror ni att det kommer skickas till SD?

– Det är ovidkommande, men förhoppningsvis skapas det en massa.

Tror ni att folk reagerar mer på vaginor än på penisar vad gäller offentlig konst?

– Att Carolina Falkholts verk provocerar så många är talande. Testa själv att räkna kön avbildade i offentlig konst, ingen har typ höjt ett ögonbryn för de kukar som pryder statyer sen 1951. De får avbildas både naturtroget och mer abstrakt, men fittan är farlig och provocerande.

– Egentligen är det väl snarare tvärt om? Är det något könsorgan som kan väcka rädsla och obehag hos stora delar av allmänheten torde det väl vara kuken. 

Behövs det mer vaginor i offentliga rum?

– Det tabu som omger fittan måste brytas. Den är en patriarkal mekanism som skadar människors hälsa. Fittan är så underordnad att det är nästan skuldbelagt att ha en. Vill en ha en hemlig och mystisk fitta kan en för all del ha det på egen hand, men inte på bekostnad av andras vård, reproduktiva hälsa och självkänsla .Kulturen kan och bör här bryta mer mark – fuktig ängsmark.