Sidan låg kvar länge – sedan tog Facebook bort den. Nu svarar de på all kritik.
1 av 5
Sidan låg kvar länge – sedan tog Facebook bort den. Nu svarar de på all kritik.
Jan Fredriksson, talesperson för Facebook i Norden.
2 av 5
Jan Fredriksson, talesperson för Facebook i Norden.
Facebook har vid flera tillfällen misslyckats att hålla sig till sina egna regler.
3 av 5
Facebook har vid flera tillfällen misslyckats att hålla sig till sina egna regler. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
En hemlig grupp där hat och hot mot kvinnor samlas har tidigare uppmärksammats i media.
4 av 5
En hemlig grupp där hat och hot mot kvinnor samlas har tidigare uppmärksammats i media.
Bilden till vänster fick ligga kvar, men den till höger togs bort.
5 av 5
Bilden till vänster fick ligga kvar, men den till höger togs bort.

Facebook: "Svårt att hitta en bättre tjänst för anmälningar"

Efter hård kritik under de senaste dagarna svarar nu Facebook på frågor kring varför rasistiska, intoleranta och olagliga sidor får finnas kvar.


Hatgrupp på Facebook

I torsdags förra veckan uppmärksammade Nyheter24 en grupp som organiserar hatattacker mot kvinnor. Gruppen stängdes senare ner, men startades efter ett tag upp under nytt namn. 

Nyheter24 har under den gångna veckan, i flera artiklar, uppmärksammat öppet rasistiska, sexistiska och intoleranta sidor, bilder och inlägg som Facebook – trots en drös med anmälningar – länge låtit ligga kvar. Hot, hat och uppmaningar om våld sprids på många håll hos sociala medie-jätten, trots att det strider mot såväl lagen som Facebooks egna gemenskapsregler. 

Personer som kontrollerar

Så hur går det då till när en bild, en sida eller en profil anmäls? I sociala medier har den frågan ställts av många. Nu berättar Jan Fredriksson, talespersson för Facebook i Norden, om processen, och varför sidor som uppenbart strider mot lagen och användarvillkoren får ligga kvar. Många verkar tro att anmälningarna hanteras datoriserat, men så är det inte.

– Facebook har ett huvudkontor i Dublin där handläggare sitter och behandlar anmälningarna. Så om man upptäcker något som strider mot våra gemenskapsregler, eller mot svensk lag, så ska man anmäla det via den funktion som finns.

Hur kommer det sig då att de uppmärksammade grupperna fått ligga kvar?

– I de fallen har det skett misstag. Ibland automatiseras saker, som när till exempel en bild med ett budskap som redan anmälts tidigare anmäls igen. Då kan svar skickas ut automatiskt, och ibland kan det olyckligtvis slå fel ut i automatiseringen. 

Kan processen förändras så att det blir bättre?

– Det går alltid att förbättra, men jag tror att det är svårt att hitta en tjänst som är bättre. Våra mål är att det ska vara lätt att förstå vad som är tillåtet och inte, enkelt att anmäla och att det som anmäls ska behandlas så snabbt som möjligt utifrån reglerna, säger Jan Fredriksson och fortsätter: 

– Facebook är bra på det, men ibland sker misstag. Säg att det är 99,5 procent som blir rätt nu så kanske det går att komma upp till 99,8 procent i framtiden. 

Användarna har ansvaret

Ansvaret att anmäla, och i förlängningen således upprätthålla gemenskapsreglerna och svensk lag, ligger på användarna. Facebook övervakar inte sidor och grupper. Dels för att de inte vill bli en "storebror" som övervakar allt, och dels för att de inte har resurser till det. 

– Som vi ser det är det enda vägen fram, annars måste vi övervaka innehållet, och så vill varken vi eller användarna ha det. 

Men då finns ju risken att olämpligt innehåll som inte anmäls ligger kvar?

– Man förbinder sig till Facebooks regler när man väljer att gå med, och om man inte följer dem så ska man anmälas. Det finns många sidor att övervaka också, så det hade inte gått. 

Hur ska ni göra för att utvecklas inom detta område?

– Det är redan en avancerad process, och mycket handlar om att utveckla jobbet. Vi behöver bli fler som jobbar med de här sakerna, och vi vill så klart ha input från experter, skolor och allmänheten. 

LÄS MER:

5 vidriga saker som Facebook tillåter – och 5 som inte är okej 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Facebook själva börja övervaka sidor i stället för att förlita sig på anmälningar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

När är EU-valet 2024 och vilka får rösta? Här är svaren!

200 miljoner till idrott för unga

Regeringens utlovade fritidskort för unga är försenat och införs först under 2025. Under tiden ska 200 miljoner av de öronmärkta pengarna användas för att stärka ungdomsidrotten.

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Polisen i Kumla rapporterar om trafikolycka

"Kollision på Lv534 väster om Åbytorp, med flera fordon inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om våld / hot mot tjänsteman, Malmö

1 timme sedan
"Vasagatan, Limhamn. En person går till angrepp mot civila poliser i samband med ingripande.", skriver polisen på sin hemsida.

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

1 timme sedan
En statlig utredning föreslår att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor. Samtidigt finns ett mildare förslag om en insynsprincip.