Olas postbils-skämt gör succé på Facebook

Se upp för gula små skåpbilar som cirkulerar, eller?


Falska varningar

Nyheter24 har vid ett flertal tillfällen uppmärksammat mer eller mindre falska varningar som spridits som "riktiga" på Facebook. 

Bland annat om kvinnan som fick 56 000 delningar för varning på Facebook och riskerade stämning, samt om jakten på en troligtvis påhittad "hundmördare".

Nyheter24:s Matilda Andersson har tidigare skrivit en krönika om vad som får oss att fortsätta sprida felaktig information i sociala medier och Gustav Holmström har i en krönika frågat sig varför folk på Facebook vägrar lära sig?

Ola Ivarsson från Hudiksvall gillar att skoja till det på Facebook. Hans inlägg med en varning för "gula små skåpbilar" har blivit en riktig succé. 

På bilden syns en vanlig postbil, och så här skriver Ola i bildtexten:

"Sprid vidare! VARNING! Sedan en tid cirkulerar det gula små skåpbilar som kollar i era brevlådor, håll koll på dom. Mysko!" 

"Folk delar hej vilt"

Att människor varnar för "skumma fordon" och andra saker är vardagsmat på Facebook. 

Varningarna brukar också spridas snabbt och till många, även om källkritiken i bland inte är den bästa. Det var just faktumet att människor inte alltid är kritiska som fick Ola att dela sitt skämt. 

– Ja, folk delar ju hej vilt, ofta helt utan källkritik, säger han till Nyheter24 och fortsätter

– Min yngsta dotter hade haft lektion om källkritik i skolan och när jag senare på dagen såg postbilden så fick jag den här idén. 

"Vissa tror på det"

Att inlägget är ironiskt borde vara självklart för de flesta, men vissa verkar tro att bilarna är skumma på riktigt. 

– Man hoppas ju att de flesta förstår ironin, men vissa som kommenterar tror ju på det här. Det verkar som att vissa inte ens kollar eller läser, säger han. 

Olas inlägg har delats, gillats och kommenterats tusentals gånger. Många uppskattar humorn och Ola är förvånad över responsen. 

– Ja, det kom som en chock. Jag trodde mest det var mina vänner, men den har spridits. Jag använde de magiska orden, "varning och sprid vidare", säger han och skrattar.


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ung person livshotande skadad efter skidolycka

Tysk politiker inför rätta – yttrade nazislogan

Den kontroversielle tyske politikern Björn Höcke, regional ledare för ultranationalistiska AFD, ställs inför rätta för att ha använt sig av slagord från nazitiden.

EU ska konkurrera bättre – men vem betalar?

EU ska bli bättre på det mesta för att kunna konkurrera globalt, manar medlemsländernas ledare på toppmöte i Bryssel. Men hur det ska gå till är en annan fråga – och inte minst hur det ska betalas.

Ung person livshotande skadad i skidolycka

En ung person under 20 år skadades allvarligt i en skidolycka i Ramundberget. Nu vårdas personen på sjukhus med livshotande skador, uppger Sveriges Radio.

Använde föreningens pengar till hyran – åtalas

Mannen misstänks ha använt idrottsföreningens pengar till att bland annat betala sin egen hyra.

Ölbryggeriet i konkurs på grund av dålig ekonomi

Det är tuffa tider för landets mindre ölbryggerier. Nu har ännu ett bolag försatts i konkurs på grund av bristande lönsamhet.