Youtubekillarna vill visa rasismen – metoden får kritik

I en ny video vill killarna bakom Youtubesuccén NormelTV visa att rasism finns och drabbar alla – även vita. Videon har blivit starkt ifrågasatt.


Killarna bakom den hyllade Youtube-kanalen NormelTV publicerade under tisdagen en video där de genom ett socialt experiment säger sig vilja synliggöra rasism. I sitt experiment låter de först en vit man skrika rasistiska saker till en svart kille, sedan vänder de på rollerna och låter honom skrika saker som "jag hatar vita".

– Vi vill visa att rasism fortfarande finns och att den drabbar alla, oavsett hudfärg och att vi måste bekämpa den, säger Vlad Reiser, en av killarna i videon, till Nyheter24.

Rasism handlar om att särskilja de olika "människoraserna" genom att rangordna de efter olika egenskaper baserade på ursprung och hudfärg. Den rasistiska ideologin hävdar dock att den "vita rasen" eller den "ariska rasen" alltid är högst stående och att de som har annan hudfärg än vit är mindre värda. 

I videon ser man hur ingen reagerar när den vita blir utsatt, men reagerar snabbt när den svarta killen blir det. Vad tror du att det beror på?

– Jag vet faktiskt inte, men det finns en norm i samhället som säger att rasism bara drabbar mörkhyade, men det finns också en omvänd rasism. 

Kan man verkligen jämställa rasism mot svarta med rasism mot vita? Vilket du hävdar att det finns.

– Ja, det kan man. Folk tar åt sig i vilket fall. 

Men i Sverige är ju de vita i stor majoritet och deras hudfärg är normen, spelar inte det roll?

– Jo, men så är det inte överallt. I vissa förorter kan det till exempel finnas fler mörkhyade än vita.

Tror du att fler vita eller svarta drabbas av rasism i Sverige i dag?

– Jag tror nog att fler mörkhyade drabbas.

I videon använder sig Vlad och hans kollega Daniel Norlin av ett citat från Rosa Parks, en amerikansk medborgarrättskämpe som hela sitt liv arbetade för svartas rättigheter.

Vad tror du att Rosa Parks skulle tycka om att ni använder hennes citat och kamp för att bevisa att rasism mot vita finns i Sverige?

– Vi visar ju att det finns rasism mot alla och att vi måste bekämpa den. 

I kommentarsfältet till videon syns både hejarop, men också kritik mot det killarna försöker bevisa. 

"En mobbare knuffar dig. Du knuffar tillbaka. Mobbaren skriker 'Omvänd mobbning!' Ser nu hur dumt det låter?" lyder en av kommentarerna. 

Se videon här:


/
/
/
Senaste nytt

Lastfartyget Rubymar har sjunkit i Röda havet

Källor: Parter delvis överens om vapenvila

Förhandlingarna om vapenvila mellan Israel och Hamas går framåt, uppger egyptiska säkerhetskällor för Reuters.

Systembolaget: Så straffas personal som råkat sälja alkohol till minderårig

Att arbeta på Systembolaget innebär ett stort ansvar då personalen i kassan varje dag måste hålla stenkoll på att ingen som handlar är under 20 år. Men vad blir då konsekvenserna om det råkar hända?

Så påverkas Sveriges värnpliktiga av Nato

Snart är Sverige fullvärdig medlem i Nato. Vad betyder det för de tusentals unga svenskar som gör eller har gjort sin värnplikt? Vi reder ut några frågor med Pliktverket och Försvarsmakten.

Gunvor erkänner mutor – får mångmiljardböter

Oljebolaget Gunvor, med den svenske grundaren Torbjörn Törnqvist i spetsen, erkänner att bolaget under en rad år betalat mutor till regeringstjänstemän i Ecuador för att vinna kontrakt.

Ica-butiken larmar: "Lite väl mycket trams"

Under den senaste tiden har antalet butiksstölder ökat. En Ica-butik har fått nog och har gått ut med bild på personerna som utnyttjade butikens obemannade system.