Tisdag 30 Nov
Stockholm

"Svaret är inte att stå tyst när rasister talar, Stefan Löfven"

Nyheter24:s Viktor Adolfsson.
1 av 7
Nyheter24:s Viktor Adolfsson. Foto:
Stefan Löfven.
2 av 7
Stefan Löfven. Foto: TT BILD
Olof Palme.
3 av 7
Olof Palme. Foto: TT BILD
Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt under debatt.
4 av 7
Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt under debatt. Foto: Erik Martensson / TT BILD
Håkan Juholt.
5 av 7
Håkan Juholt. Foto: RICKARD NILSSON / TT BILD
Mona Sahlin.
6 av 7
Mona Sahlin. Foto: Bertil Ericson / TT BILD
Riksdagsledamoten Adnan Dibrani (S).
7 av 7
Riksdagsledamoten Adnan Dibrani (S). Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT BILD

Nyheter24:s Viktor Adolfsson skriver om uppgifterna kring att Socialdemokraterna ska undvika frågor om främlingsfientlighet. Hur har S bemött SD de senaste åren?

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet. På torsdagar skriver han kolumn. 

Följ honom på twitter @viktorado.

"Att dela in människor efter hudfärg, religion eller något annat är så lågt man kan sjunka. Vi måste prata klartext: Sverigedemokraterna härstammar i rakt nedstigande led från nazistiska och rasistiska organisationer och partier".

Det är första maj 2010. Orden är IF Metall-ordföranden Stefan Löfvens. Han fortsatte med att citera Olof Palmes ord från 1978:

– Det finns inte vi och dom – det finns bara vi.

Tre och ett halvt år senare är Löfven partiledare för Socialdemokraterna. Ett parti som de senaste åren slutat prata klartext. I helgen publicerade Expressen uppgifter (som dock tillbakavisades av presschefen) om att S inför valet nästa år ska undvika Sverigedemokraterna.

– Vi behärskar inte detta, berättade en politiskt sakkunning i partiet för tidningen.

Sanningen är dock att det gått stadigt utför sedan Mona Sahlins nederlag i valet 2010. Hon hade och har fortfarande ett starkt antirasistiskt engagemang. Hon visste hur man skulle ta striden mot exempelvis Jimmie Åkesson. Det är ingen tillfällighet att hon snabbt blev rasistiska grupperingars värsta antagonist – de visste att hon var duktig.

Sedan kom Håkan Juholt och vägrade stå bredvid SD-ledaren i SVT:s partiledardebatt. Kritiken mot hur han bemötte SD fick bara avfärdanden som svar. Sättet partiet bemöter främlingsfientlighet har blivit sämre och sämre.

Som S-ledare har Juholts efträdare Löfven gått mot att nästan helt undvika chanser att bemöta Sverigedemokraterna. När det väl har skett har det gjorts på helt fel sätt. Det sämsta han kan göra är att påstå saker om SD och Åkesson. Varje uttalande som han kan bemöta med "Nej, men..." är ett dåligt sådant. Påstå inte att Åkesson värderar människor olika eller att han vill skilja på vi och dom. Visa hur hans politik gör det i stället.

I stället borde andra politiker ta upp SD:s faktiska förslag och visa hur dessa skulle påverka samhället. Och det gäller verkligen inte bara migrations- och integrationspolitik. Se bara hur Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt flera gånger utmanövrerat Åkesson genom att debattera ekonomi. Jag tror det gynnar hans parti mer än föregångaren Lars Ohlys vägran att delta i partiledardebatten med SD.

"Rasismen är tidlös skit", sa Löfven i sitt Almedalstal i år. Hårda, men tyvärr tomma, ord. Om kampen mot främlingsfientlighet hade varit en prioriterad fråga hade riksdagsledamoten Adnan Dibrani (S) fått hjälp av sin partiledning efter att SD:s partisekreterare Björn Söder i princip uteslöt honom ur det svenska folket under en riksdagsdebatt häromveckan.

Löfven är långt ifrån ensam bland svenska politiker om att ha svårt för att bemöta främlingsfientlighet på ett konstruktivt men ändå fördömande sätt. Men det är särskilt beklämmande när det gäller ett parti med Socialdemokraternas historia.

När jag intervjuade Löfven förra året konstaterade han att den bästa medicinen mot partier som Sverigedemokraterna är att lösa frågor som rör bland annat arbetslöshet och välfärd. Svaret på debattinlägg om massinvandring är förslag om hur fler kan få arbete och bostad. Förslag om hur samhället blir mindre segregerat och mer jämlikt.

Svaret är inte att stå tyst när rasister talar.

Det är förmodligen valvinnande – men det är inte att stå upp för sina ideal.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela