Nyheter24:s reporter Amanda Leander ger sin syn på biltillverkaren Audis beslut att avbryta samarbetet med radikalfeministen Kakan Hermansson.
Nyheter24:s reporter Amanda Leander ger sin syn på biltillverkaren Audis beslut att avbryta samarbetet med radikalfeministen Kakan Hermansson. - Foto: Privat / TT

Kakan Hermanssons största synd är att hon inte är en man

Nyheter24:s reporter Amanda Leander undrar hur länge det är rimligt att en offentlig person som Kakan Hermansson ska straffas.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jaha. Nu är det dags igen. En stark, normbrytande kvinna som vägrar ta skit får ta just det: oändligt mycket skit.

Programledaren och artisten Kakan Hermansson har återigen hamnat i skottgluggen, i samband med en hårt kritiserad reklamkampanj för biltillverkaren Audi.

Då kom pudeln.

Audi meddelar att de har pausat kampanjen. De ber om ursäkt för känslorna de har rört upp.

När jag kontaktar Audis pressansvarige Irene Bernald får jag till svar att "vi har valt att avsluta reklamtävlingen då den inte längre fyller sitt syfte."

Och jag kan inte låta bli att undra hur blåögda de måste ha varit om de inte såg det här komma.

För visst skulle det komma. Precis som när TV4 gick ut med att Kakan är en del av juryn i kommande säsong av Talang. Japp, där kom hatet.

Eller när det meddelades att Kakan skulle medverka i en ny säsong av populära SVT-produktionen På spåret. Jadå, hat igen.

För när det kommer till kritan är det trots allt så att Kakan Hermansson är en kvinna. En kvinna som tabbade sig, som höjde rösten om något hon kände väldigt starkt för och som dessutom provocerade många.

Grattis, Kakan Hermansson. Du är för evigt en paria i samhällets ögon. En kvinna som förtjänar att kastas till hundarna, gång på gång. Hur mycket du än ber om ursäkt.


Låt oss vända på steken. Sätta in Kakan Hermansson i ett sammanhang där hon buntas ihop med alla andra offentliga personer som har tabbat sig, provocerat eller gjort rent olagliga handlingar.

Bunta ihop henne med exempelvis hustrumisshandlaren Johnny Depp, Mikael Persbrant som har åkt fast för kokaininnehav och anmälts för ofredande, Paolo Robertos senaste känga mot "PK-eliten", komikern Mårten Anderssons kvinnofientliga uttalanden och för all del självaste Donald Trump och hans oräkneliga antal "tabbar".

Ovanstående personer drar skrattsalvor på stand up-shower, får ta emot filmpriser, står glatt och lagar mat i morgon-TV och hyllas som sexsymboler. En av dem har till och med blivit vald till USA:s nästa president.

Men Kakan Hermansson däremot. Vad skiljer henne från resten av gänget? Hon är kvinna.

Hatiska troll kommer alltid trolla i sociala medier. Men mest ryggradslösa av alla är representanterna för Audi, hennes egen uppdragsgivare. Ska ni anlita någon som ni vet kommer skapa reaktioner, då får ni fan stå för det också.

Även om personen i fråga inte är en man.

Amanda Leander är reporter på Nyheter24. Här kan du läsa ett urval av hennes tidigare krönikor:

Jag älskar dig pappa – ditt elaka, självupptagna och begåvade as

"Årets kvinna" är tydligen en man – när ska världen sluta hylla snubbar?

Jag ljög om alla mina våldtäktsmän – och får skylla mig själv

Varför motarbetar du inte våldtäktskulturen, Peppe Larsson?

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!