Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

När ska vi sluta göra det olagligt att vara lycklig och kär?

- 16/06/2017, 11:43 -
Det är inte bara i sagor och pjäser som den förbjudna kärleken existerar.

Det är inte bara i sagor och pjäser som den förbjudna kärleken existerar.

Totte Löfström / 20th Century Fox/Giphy

Simon Lundberg skriver om verklighetens saga om en förbjuden kärlek och hur mycket förtryck det finns mot det finaste som finns – kärlek.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Historien om den förbjudna kärleken är en självklar del av vår skönlitterära historia. Alla känner till Romeo och Julia som trots en klar passion för varandra hindrades från att träffas. Anledningen var ett långrandigt bråk mellan familjerna Montague och Capulet. 

Men det är inte bara i våra dramatiska sagor och pjäser som förbjuden kärlek existerar. Den existerar i verkligheten.

Låt oss ta exemplet i hur många länder som det är olagligt att vara homosexuell. Det är faktiskt så att det är olagligt i nästan 40 procent av alla länder i hela världen. Det är bestämt via landets lagar, traditioner och syn på HBTQ-rörelsen.

I Europa är det visserligen inte olagligt i ett enda land. Men attityden lever kvar – och trust and believe att HBTQ-rörelsen fått kämpa. Giftermål mellan samkönade par legaliserades i Sverige så sent som 2009.

Det är svårt att föreställa sig hur vi kan leva i ett samhälle som aktivt förbjuder kärlek.

HBTQ-rörelsens verklighet är långt ifrån den enda "verkliga sagan" som diskuterar förbjuden kärlek. I USA legaliserades giftermål mellan människor av olika hudfärg så sent som 1967. Det var efter mina föräldrar föddes. 

Nutidens utsatta för maktens förtryck är polyamorösa personer. Ingenstans finns det säkerhet eller rättigheter på samma sätt för människor som aktivt väljer att leva i polygama förhållanden. När ska vi vuxna sluta bli behandlade som barn bara för att vi inte lever efter en norm? 

Så länge man inte skadar någon så borde inte någon ha rätt att ta ifrån dig dina rättigheter.

Den stora frågan är när vi ska skriva ett avslutande kapitel på den förbjudna kärleken. Tyvärr har vi bara kommit halvvägs innan sagan är färdigläst. 

Simon Lundberg är 26 år gammal och jobbar som nyhetsreporter på Nyheter24. Han diskuterar gärna HBTQ-frågor, populärkultur och "riktigt jävla svår indie". Om du vill kan du följa honom på Twitter: @mr_lundberg

Här kan du läsa ett urval av hans krönikor med temat HBTQ:

Kan alla sluta glo när jag kysser min karl?

10 saker som gör dig till en riktig man

Det är inte "en trend" att vara gay – den skrämmande trenden är dina åsikter

Under attentatet i USA dog medlemmar av min familj

Idag kommer jag ut för 3662:a gången

Nej, det är inte normalt att vara bög

Jag är Isak från Skam – och jag vet exakt vad han går igenom