Annie Lööf (C) medverkar i Nyheter24:s podcast "24 Frågor".
Annie Lööf (C) medverkar i Nyheter24:s podcast "24 Frågor". - Foto: Jonas Ekströmer/TT och Henrik Montgomery/TT

Annie Lööf svarar: Det här vill C göra inom 5 brinnande frågor

Hur vill Centerpartiet förändra svensk sjukvård, vad vill partiet göra för att motverka klimatförändringarna och hur vill man utveckla den svenska invandrings- och integrationspolitiken? Det svarar Annie Lööf på i Nyheter24:s podcast "24 Frågor".


I Nyheter24:s podcast "24 Frågor" berättar Annie Lööf om några av de förslag och åtgärder som Centerpartiet vill se inom fem sakpolitiska områden: sjukvård, kriminalitet, skola, invandring och integration samt klimat.

Här kan du läsa varför Annie Lööf tycker att du ska rösta på just Centerpartiet i valet 2022.

Hur vill Centerpartiet förändra svensk sjukvård?

Enligt Annie Lööf behöver svensk sjukvård "komma mycket närmare människor" och bli mer tillgänglig för alla.

– Med det menar vi att vi vill korta vårdköerna och det gör man genom att få in fler sjuksköterskor och fler medarbetare i vården, för det är ju därför som man stänger vårdplatser idag. Då behöver det vara bättre arbetsvillkor, högre löner och mer inflytande på arbetsplatsen, säger hon i "24 Frågor" och fortsätter:

– En annan viktig del för sjukvården handlar om att den ska vara nära och då vill vi bygga ut primärvården. Det är det som är vård- eller hälsocentralen. Där vill vi att det ska finnas en fast läkarkontakt och vi vill också göra andra förändringar som gör det enklare att få kontakt med vården.

Annie Lööf (C). Foto: Jessica Gow/TT

Lööf lyfter också hur man, inom sjukvården, jobbar med och mot psykisk ohälsa som en viktig aspekt.

– Den drabbar många kvinnor och många unga och där har vi lagt förslag kring hur vi ska få en dörr in i vården, säger hon och fortsätter:

– Det ska vara enklare att ta det via vårdcentralen för att avlasta till exempel barn- och ungdomspsykiatrin som är specialiserad, så att man kan ta enklare samtal på vårdcentralnivå för att avlasta, men också för att hjälpa barn och ungdomar tidigare.

Vad vill Centerpartiet göra för att motverka kriminaliteten?

För att "knäcka kriminaliteten", både vad gäller gängkriminalitet och mäns våld mot kvinnor, måste man jobba förebyggande och med skärpta straff, menar Annie Lööf.

– Om jag ska börja med det förebyggande så handlar det, vad gäller gängkriminalitet, att se till att inte fler unga killar hamnar i knark och i gängens klor, säger hon i "24 Frågor" och fortsätter:

– Då måste vi ha en mycket bättre skola som fångar upp dessa. Det måste vara bra fritidsaktiviteter och fler föräldrar måste faktiskt både ta sitt ansvar och ha ett jobb att gå till för att ingjuta framtidstro. Så de förebyggande åtgärderna är jätteviktiga. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Lööf berättar vidare om de förebyggande åtgärder som behövs när det gäller mäns våld mot kvinnor.

– Det handlar om att börja väldigt tidigt i förskola och skola om kring normer, värderingar och attityder. Sedan att utbilda och kompetensutveckla människor i skola och vård som möter utsatta offer för att snabbt kunna hjälpa och fånga upp dem.

Centerpartiet vill också se fler poliser.

– Fler närvarande poliser framförallt, som kan bygga relationer i utsatta områden med barn tidigt för att man ska få en tillit till polisen. Så fler kollegor, mer resurser så att man kan sätta gängkriminella och män som slår bakom lås och bom, och sen skärpta straff för att markera hur allvarligt vi som samhälle ser på de här brotten, säger Lööf.

Vad vill Centerpartiet göra för att förbättra skolan?

När det gäller skola och utbildning vill Centerpartiet, enligt Annie Lööf, se över skolpengssystemet så att pengarna går till de skolor och de elever "som mest behöver det".

– Vi måste se till att det finns en likvärdig och bra skola i hela landet och då handlar det om att landsbygdsskolor såväl som elever med svårigheter får möjligheten att få det stöd som behövs.

Vidare lyfter C-ledaren den politiska diskussionen kring valfrihet och den friskolereform som genomfördes 1992.

– Där har vi lagt fram ett stort program för hur vi vill förändra och förbättra den. Bland annat vill vi göra skolvalet obligatoriskt, det vill säga att alla ska välja. Det ska vara en gemensam antagning på kommunal nivå så att ingen kan "pick and choose", säger Lööf.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Centerpartiet vill också "kraftigt korta kötiden", så att vårdnadshavare ska kunna ställa sina barn i kö tidigast två år innan skolstart. Dessutom vill man se en skola med fler behöriga lärare.

– Det är en enorm lärarbrist nu och under de kommande åren. Här har vi också lagt fram förslag, dels kring bättre arbetsvillkor så att fler vill stanna kvar i läraryrket, dels kring enklare vägar in i yrket för de som kanske redan är utbildade ekonomer eller civilingenjörer och som kan bygga på med pedagogisk utbildning och på det sättet bli lärare. 

Hur vill Centerpartiet utveckla invandrings- och integrationspolitiken?

Centerpartiet vill se en migrationspolitik som "förenar medmänsklighet med ordning och struktur", uppger Annie Lööf.

– Vi står upp för en reglerad invandring och för den lagstiftning som vi har i Sverige i dag, men den bygger på att man försvarar asylrätten. Människor som kommer till vårt land ska ha möjlighet att pröva sin sak och får man avslag så behöver man ju dessvärre lämna. 

– Men får man stanna ska vi ju mötas med samhällets fulla kraft för att det ska bli en bra integration med språk, bostad och jobb, säger Lööf och betonar vikten av att hjälpa "de allra mest skyddsvärda" i form av kvotflyktingar.

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Hur vill Centerpartiet stoppa klimatförändringarna?

Annie Lööf menar på att det råder en "brist på handlingskraft" när det kommer till konkreta åtgärder för att motverka klimatförändringar. 

– Det vi behöver göra nu, under nästa mandatperiod, är att se till på EU-nivå att det blir dyrare att smutsa ner och då är det någonting som heter EU:s handel med utsläppsrätter. Det måste skruvas upp så att fler sektorer kommer in och så att fler länder kan ansluta sig dit så att vi kan få ett mer globalt koldioxidpris. 

– För när det kostar mer, då kommer också företagen att anpassa sig och sänka sina utsläpp. 

Richard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson för Centerpartiet, och Annie Lööf. Foto: Christine Olsson/TT

Ytterligare en aspekt som Lööf och Centerpartiet lyfter fram som viktigt när det gäller klimat- och miljöpolitiken är utfasningen av fossila subventioner.

– Ska vi klara av att minska utsläppen, då krävs det att vi tar bort de fossila bränslena successivt och fasar in det förnybara. Det är genom elektrifiering som vi kan ställa om både industrin och transporterna, säger Lööf.

Man vill också fördubbla den gröna utsläppsfria elproduktionen, fördubbla biobränsleproduktionen i landet, kapa tillståndsprocesserna för industrier och bygga ut och rusta upp svensk järnväg. 

– Det här bygger på breda blocköverskridande lösningar och just inom klimatet så är det faktiskt så att nästan alla partier, förutom Sverigedemokraterna, står bakom de svenska klimatmålen.

– Men det räcker ju inte bara med tuffa mål, utan de måste ju följas upp med handling och konkreta avstämningar, så här behöver man komma överens brett i politiken. 

Här kan du lyssna på Annie Lööf i podcasten "24 Frågor".

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!