Lena Hallengren (S) svarar på fyra vanliga Google-frågor om Socialdemokraterna i "24 Frågor".
Lena Hallengren (S) svarar på fyra vanliga Google-frågor om Socialdemokraterna i "24 Frågor". - Foto: Don Ryan/AP/TT och Henrik Montgomery/TT

Lena Hallengren svarar på svenskarnas Google-frågor: "Jämlikt samhälle"

Valet 2022 närmar sig med stormsteg och Google-sökningarna om riksdagspartierna går varma. I Nyheter24:s podcast "24 Frågor" fick socialminister Lena Hallengren svara på fyra av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Socialdemokraterna.


Den 11 september går riksdagsvalet av stapeln i Sverige. Med anledning av detta är det många som just nu vänder sig till Google för att få svar på sina frågor om de olika riksdagspartiernas politik.

I Nyheter24:s podcast "24 Frågor" fick Sveriges socialminister Lena Hallengren (S) svara på fyra av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om just Socialdemokraterna.

Vem röstar på Socialdemokraterna?

– Ja, men det är ju nästan var tredje röstberättigad som gör det, så det är inte helt lätt att bara beskriva den bilden, men jag skulle väl säga att det är mer arbetare som gör det, säger Lena Hallengren och fortsätter:

– Med arbetare menar jag en person som är löntagare, som inte äger sitt eget arbete på det sättet. Men ärligt talat så har det också förändrats över tid. Vi har nog väljare på väldigt många platser. Mest kvinnor, kanske jag ska säga, för så är det ju. Det är betydligt fler kvinnor som just nu sympatiserar med Socialdemokraterna.

Vad tycker Socialdemokraterna om det svenska försvaret?

– Vi tycker att det svenska försvaret är viktigt. Vi tycker också att det är viktigt att vi har en ännu bättre försvarsförmåga nu när vi ska gå med i Nato, både för att vi behöver en bättre beredskap, men också för att man är skyldig som Natoland att ha två procent av sin BNP i försvarsanslag, säger Lena Hallengren.

– Men i grund och botten så har vi en skicklig försvarsmakt.

Vad har Socialdemokraterna misslyckats med?

Lena Hallengren betonar att man inte lyckats med allt och utvecklar:

– Vi lever ju i en tid som är ganska orolig, som är orättvis, där barn och unga växer upp och inte får samma möjligheter och det klart att jag som socialdemokrat tycker att ökad ojämlikhet, att barn inte får bättre förutsättningar, känns som ett misslyckande. Det är ju också därför som vi hela tiden behöver arbeta för att utveckla välfärden, ha en bättre skola, se till att vi inte har skolor som kan välja barn, utan att man verkligen får mötas i skolan. 

– Nej, men vi har ju inte det perfekta samhället, utan vi behöver göra mycket mer för att alla människor ska känna frihet och för att vi ska leva i ett jämlikt samhälle. 

Vad är skillnaden mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet?

Enligt Lena Hallengren finns det "många" skillnader, bland annat på ett ideologiskt plan, men även sett till erfarenhet.

– Det klart att all den regeringserfarenhet som Socialdemokraterna har, förmågan att både få ihop plus och minus i en budget på olika nivåer men också att jobba med jämlikhet, det gör att vi är ett än mer pragmatiskt parti. Men på många håll så samarbetar också socialdemokrater och vänsterpartister, så jag talar gärna om alla fördelar med socialdemokraterna och vad som är socialdemokrati.

– Ibland tycker vi lika och ibland tycker vi inte lika. 

Här kan du lyssna på avsnittet av "24 Frågor" med Lena Hallengren.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler tror på stigande bopriser

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

En ny DNA-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

2 timmar sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.