Andreas Carlson (KD) medverkar i Nyheter24:s podcast "24 Frågor".
Andreas Carlson (KD) medverkar i Nyheter24:s podcast "24 Frågor". - Foto: Anders Wiklund/TT och Stefan Jerrevång/TT

Andreas Carlson: Det här vill KD göra i 5 brinnande frågor

Hur vill Kristdemokraterna förändra den svenska integrationspolitiken, vad vill man göra för att förbättra skolan och hur vill partiet motverka kriminaliteten? Det svarade Andreas Carlson (KD) på i Nyheter24:s podcast "24 Frågor".


I Nyheter24:s podcast "24 Frågor" berättar Andreas Carlson, Kristdemokraternas rättspolitiske talesperson, om några av de förslag och åtgärder som partiet vill se inom fem sakpolitiska områden: sjukvård, kriminalitet, skola, invandring och integration samt klimat.

Här kan du läsa varför Andreas Carlson tycker att du ska rösta på just Kristdemokraterna i valet 2022.

Hur vill Kristdemokraterna förändra svensk sjukvård?

Kristdemokraterna vill, enligt Andreas Carlson, se en systemförändring inom vården som innebär att man tar bort ansvaret från landets 21 regioner.

– Vi vill göra som man gjort i Norge och Danmark och lägga över ansvaret på nationell nivå, så att staten tar huvudansvaret för vården. Då kan man se till att vården blir mer lika och att det inte är postkodlotteri. Beroende på var man bor i landet så ser vården olika ut i dag. Det duger inte och vi måste ändra på det och det vill Kristdemokraterna göra och det är vi ensamma om.

– Vi är det ledande vårdpartiet. Det kom uppgifter igår från Demoskop som visar att var fjärde väljare har stort förtroende för oss och ser oss som det bästa vårdpartiet. Så därför hoppas vi få ta över spakarna igen på socialdepartementet, så att vi kan kapa de vårdköerna som Socialdemokraterna har skapat.

Foto: Anders Wiklund/TT

Många som jobbar inom vården vittnar om tuffa arbetsmiljöer, vad tänker ni kring det?

– Det är också en ledningsfråga och att se till att det inte finns några genvägar här. Vi behöver fler som arbetar i vården. En vårdplats är ju inte en säng när man räknar vårdplatser, utan det är antalet personer som jobbar. Det är det som ingår i begreppet vårdplatser, säger Carlson och fortsätter:

– Så när vi säger att vi vill öka antalet vårdplatser i Sverige, så handlar det också om villkor för personalen som är bättre och det skulle också bli betydligt bättre om man hade en nationell styrning på vården och inte duttar runt med 21 olika som det är i dag.

Vad vill Kristdemokraterna göra för att motverka kriminaliteten?

Andreas Carlson uppger att det finns "oerhört mycket att göra" när det kommer till åtgärder för att motverka kriminaliteten i landet.

– Sverige är ett exceptionellt land. Det finns inget annat land i hela EU som har de stora problem som vi har med gängskjutningar. Det är en skjutning nästan varje dag. Ett mord i gängmiljö varje vecka. Det här finns inte någon annanstans i EU, men det finns andra EU-länder som gjort andra saker än vad Sverige har gjort, säger han och fortsätter:

– Titta på Danmark till exempel, som har lyckats trycka tillbaka gängkriminaliteten. Där man kan man lära sig mycket. Det som de gjort är att de gjort vad som krävs. De frågar polis och åklagare: "vad tycker ni behövs?". Det är de som är experter.

Foto: Paul Kleiven/AP/TT

Carlson lyfter både repressiva och förebyggande åtgärder som viktiga.

– Det handlar om att skärpa straffen så att nyckelkriminella sitter inne. Det handlar om att polis och rättsväsende också får de verktyg som krävs, som anonyma vittnen som är ett system som finns i andra EU-länder, men som saknas här.

– Det handlar också om förebyggande arbete där regeringens arbete brister något oerhört i dag och där Kristdemokraternas huvudförslag är föräldrastödsprogram i hela landet, så att föräldrar kan ta det ansvar som krävs i dag för att uppfostra sina barn. Då skulle mycket vara vunnet i det långa loppet för att bryta nyrekryteringen. För vi vet att trygga familjer bygger ett tryggt Sverige.

Vad vill Kristdemokraterna göra för att förbättra skolan?

När det gäller den svenska skolan måste man, enligt Andreas Carlson, "börja med det basala".

– Om man går till skolan med magont i oro för att bli retad, mobbad eller för att man inte mår bra, så är det väldigt svårt att ta till sig kunskap även om vi säger att vi ska ha en kunskapsskola, säger han och fortsätter vidare:

– Därför måste vi förstärka elevhälsan ordentligt och ha en elevhälsogaranti så att det inte är någon tid i veckan med kurator på skolan, utan elevhälsan måste förstärkas och hänga ihop med resten av vården. Kristdemokraterna är ju ett vårdparti och därför är också elevhälsan en av de absolut mest prioriterade frågorna när det kommer till skolan.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ytterligare en aspekt som Carlson lyfter är ordning och reda i klassrummen.

– Det är inte så lätt att ta till sig kunskap om man inte har tyst, ordning och ro i det egna klassrummet och kan fokusera på att lära sig saker. Därför behöver vi fler vuxna i skolan som kan se till att bringa ordning och reda och också förmedla kunskap. 

Hur vill Kristdemokraterna utveckla invandrings- och integrationspolitiken?

Kristdemokraterna vill se en låg migration till Sverige under "en ganska lång tid framöver", uppger Andreas Carlson. Detta för att bättre klara av integrationen.

– Därför behöver vi lägga vårt mottagande på EU:s miniminivå och nära de andra nordiska länderna. Vi behöver en stram migrationspolitik, säger KD-politikern och fortsätter om integrationen:

– För att vi ska lyckas bättre med integrationspolitiken så behöver vi inte bara se till att människor får en bostad och kommer i arbete. Vi har förslag för att människor ska komma i arbete. Dubbelt jobbskatteavdrag för att se till att det lönar sig att arbeta. 

Foto: Janerik Henriksson/TT

Vidare behöver man också, enligt Carlson, "betona värderingarnas betydelse och kulturens betydelse".

– Vi har människor som har kommit till Sverige från länder och kulturer som inte respekterar kvinnor på samma sätt som vi gör i Sverige. Vi är ju stolta över att vara långt fram i jämställdhetsarbetet. Vi har mycket kvar där också, men vi är långt fram jämfört med andra länder och det kan man liksom inte bara tro att det löser sig av sig själv om man tar emot väldigt många människor som inte har den synen på kvinnofrid till exempel. Därför så måste integrationen präglas av värderingar. Att man blir en del av en samhällsgemenskap på riktigt och också får dessa ramar och också konsekvenser om man bryter mot dem.

– Ett av förslagen där är att om man kommer till Sverige och begår brott, så ska automatisk utvisning ske och vara betydligt vanligare än i dag. 

Hur vill Kristdemokraterna stoppa klimatförändringarna?

För Kristdemokraterna är det viktigaste, enligt Andreas Carlson, att få en omställning till utsläppsfria transportmedel och en utsläppsfri produktion, vilket kräver en tillgång till energi.

– Då kommer vi inte runt att vi behöver mer kärnkraft i Sverige och jag tycker att det är ett hån mot alla som själva försöker tänka igenom hur man ska ställa om, hur man ska minska sina utsläpp, när vi i Sverige har en situation nu när vi bränner olja på reservkraftverket i Karlshamn som bara spyr ut utsläpp, säger KD-toppen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Kristdemokraterna vill därför återuppta befintlig kärnkraft i Sverige, men även bygga ut den.

– Vi vill också förenkla tillståndsgivningen för stora solcellsparker till exempel och också arbeta med att fånga in koldioxid som är en teknik som är väldigt häftig och som skulle kunna påverka utsläppen väldigt mycket, säger Carlson.

Här kan du lyssna på avsnittet av "24 Frågor" med Andreas Carlson.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!