Stockholm

Ny mätning: Hen vill flest se som Sveriges statsminister

Vem vill befolkningen helst se som Sveriges statsminister?
Vem vill befolkningen helst se som Sveriges statsminister?. Foto: Fredrik Sandberg/TT

När det svenska folket, med bara ett fåtal veckor kvar till valet, får välja vem de helst vill se på statsministerposten så finns det en partiledare som dominerar – åtminstone enligt en ny mätning av Sifo/TV4.


Läs mer

Med bara ett fåtal veckor kvar till valet avlöser de politiska utspelen varandra och likaså opinionsundersökningarna som ska ge en fingervisning om valresultatet.

Nu visar en ny Sifo-undersökning, genomförd på uppdrag av TV4, vem av partiledarna som det svenska folket helst vill se på statsministerposten.

Flest vill se Magdalena Andersson som statsminister

Undersökningen visar att 39 procent av svenskarna vill se Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson som statsminister. Detta medan 23 procent vill se Ulf Kristersson på statsministerposten.

Att Andersson har ett så pass stort övertag beror, enligt Sifos opinionschef Toivo Sjörén, på att Kristersson har en statsministerkonkurrent inom sitt block: Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, som elva procent vill se som statsminister.

– Det är mer samlat på den rödgröna sidan än på M-sidan, säger Sjörén till TV4.

MP-språkrören i botten

Fyra procent vill se Nooshi Dadgostar (V) som statsminister och siffran är densamma även för Ebba Busch (KD), tätt följt av Annie Lööf (C) som får tre procent och Johan Pehrson (L) på två procent.

I botten landar MP-språkrören Märta Stenevi, med en procent, och Per Bolund, som faktiskt får noll procent, enligt Sifo/TV4.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.