Fredag 2 Dec
Stockholm

S röstar blankt – Julia Kronlid (SD) kan få talmanspost

S röstar blankt – SD kan få talmanspost
Socialdemokraterna kommer att rösta blankt i valet om andre vice talman, där sverigedemokraten Julia Kronlid nominerats. Foto: Tim Aro/TT och Maja Suslin/TT

Socialdemokraterna kommer att rösta blankt i valet om andre vice talman, där sverigedemokraten Julia Kronlid nominerats. Även Centerpartiet röstar blankt. Miljöpartiets försök att utmanövrera SD genom att lansera en egen kandidat ser därför ut att misslyckas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Fakta: Tidigare talmän

Andreas Norlén (M) 2018–

Urban Ahlin (S) 2014–2018

Per Westerberg (M) 2006–2014

Björn von Sydow (S) 2002–2006

Birgitta Dahl (S) 1994–2002

Ingegerd Troedsson (M) 1991–1994

Thage G Peterson (S) 1988–1991

Ingemund Bengtsson (S) 1979–1988

Henry Allard (S) 1971–1979

Källa: Riksdagen

Socialdemokraterna kommer att rösta blankt i valen om andra och tredje vice talman i riksdagen i dag.

– Vi kommer att lägga ned våra röster, säger statsminister Magdalena Andersson (S) till TT före omröstningen. Blir det en omröstning om Julia Kronlid så kommer vi att rösta blankt.

Däremot tror Andersson att omröstningarna om posterna som talman och förste vice talman blir odramatiska.

– Vi välkomnar att Andreas Norlén nominerats som talman, säger Magdalena Andersson.

MP vill "kuppa"

Miljöpartiet lägger fram den ekonomiskpolitiska talespersonen Janine Alm Ericson som motkandidat till sverigedemokraten Julia Kronlid, rapporterar SVT Nyheter.

Omröstningen i riksdagen sker efter uppropet klockan 11.

– Vi har naturligtvis väntat på vad högern skulle nominera för kandidater och på vilka platser. Vi kan nu konstatera att vi inte känner förtroende för Julia Kronlid, säger MP:s språkrör Märta Stenevi.

Hon beskriver Kronlid som en abortmotståndare, vilket Kronlid förnekar i en intervju med Aftonbladet.

SD-ledamoten har även fått kritik för att i en intervju 2014 ha sagt att hon inte tror på evolutionsteorin och på att människan härstammar från apan. Kronlids svar nu är att hon inte driver frågan över huvud taget.

Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Stöd för Kronlid

Julia Kronlid har nominerats gemensamt av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna. Partierna har en majoritet av rösterna och det ser därmed svårt ut för MP att lyckas med sitt drag när S kommer att rösta blankt. Dessutom har Centerpartiet beslutat att rösta blankt, vilket Ekot i Sveriges Radio var först med att rapportera.

"Vi kommer inte att stödja Julia Kronlid, SD, utan vi röstar blankt, som 2018", skriver C-ledaren Annie Lööf på Twitter.

Talmanspresidiet består av en talman och tre vice talmän.

Talmannens roll är framför allt att leda debatter och omröstningar i riksdagens kammare, samt att leda arbetet med att hitta en ny statsminister efter val. I rollen ingår också att representera Sverige i olika sammanhang. Ämbetet är rikets näst högsta efter kungen och det högst valda ämbetet i Sverige.

Positiva till M-talman

Högerpartierna har nominerat den nu sittande talmannen, moderaten Andreas Norlén, till talman på nytt – vilket partier över hela skalan uttryckt sig positiva till.

M, KD, L och SD är också överens om att lägga ned sina röster vad gäller posterna som förste vice och tredje vice talman. Därmed blir sannolikt socialdemokraten Kenneth G Forslund förste vice talman.

Posten som tredje vice talman är dock mer oviss. Vänsterpartiet nominerar i egenskap av fjärde största parti Lotta Johnsson Fornarve (V) till posten, men även Centerpartiet har lagt fram en kandidat i form av Kerstin Lundgren.

V och C fick lika många mandat i riksdagen, men V blev marginellt större än C i valet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.