Ulf Kristersson (M) medverkar i Nyheter24:s podcast "24 Frågor".
Ulf Kristersson (M) medverkar i Nyheter24:s podcast "24 Frågor". - Foto: Anders Wiklund/TT och Henrik Montgomery/TT

Ulf Kristersson svarar: Det här vill M göra i 5 brinnande frågor

Hur vill Moderaterna förbättra den svenska skolan, vad vill partiet göra i integrationsfrågan och hur vill man få bukt på kriminaliteten? Det svarade Ulf Kristersson på i Nyheter24:s podcast "24 Frågor".


I Nyheter24:s podcast "24 Frågor" berättar Ulf Kristersson om några av de förslag och åtgärder som Moderaterna vill se inom fem sakpolitiska områden: sjukvård, kriminalitet, skola, invandring och integration samt klimat.

Här kan du läsa varför Ulf Kristersson tycker att du ska rösta på just Moderaterna i valet 2022.

Hur vill Moderaterna förändra svensk sjukvård?

Enligt Ulf Kristersson är de långa vårdköerna "det enskilt största problemet" inom svensk sjukvård i dag.

– Vi har bra sjukvård i Sverige. Det tror jag nästan alla som har tvingats besöka sjukvården på grund av allvarliga skäl vet. När man väl kommer till så är den bra och det finns också väldigt många bra vårdcentraler i Sverige, säger Kristersson och fortsätter:

– Men det är för långa köer, framförallt för en del allvarliga sjukdomar. De som får de vanligaste cancerdiagnoserna, alltså bröstcancer för kvinnor och prostatacancer för män, det är en minoritet av dem som får vård i tid. 

Foto: Claudio Bresciani/TT

Även köerna för barn och ungdomar som lider av psykisk ohälsa väcker oro hos M-ledaren.

– Det som speciellt bekymrar mig, och det tror jag många tonårsföräldrar som jag själv gör, är barn- och ungdomspsykiatrin. Det är orimligt långa köer. Det finns inte ens ett regelverk som reglerar hur lång kön får vara. 

För att kapa vårdköerna måste man, enligt Kristersson, jobba systematiskt i hur man fördelar resurserna mellan vårdinrättningar.

– Vi har visat förut att det går om man har ett fokus på köerna och om man gör så att den som kortar köerna får mer resurser, så att det inte är den som har längst köer som får pengarna, säger Kristersson och pekar vidare på vikten av att ha vårdcentraler som drivs i privat regi.

– Ju fler som vill bidra till vården, desto kortare blir köerna.

Vad vill Moderaterna göra för att motverka kriminaliteten?

Ulf Kristersson lyfter kriminaliteten som ett av de största problemen som Sverige står inför.

– Det finns nästan inget annat europeiskt land som har den sorts brottslighet som vi har i Sverige. Det är helt förfärligt. Vi har alltså en skjutning om dagen och en dödlig skjutning var femte dag i Sverige. Det är nästan svårt att ta in. 

– Det här är extremt och då måste man också ha en lagstiftning som kan möta extrema brott och det har vi inte i Sverige. 

Ulf Kristersson. Foto: Anders Wiklund/TT

Moderaterna vill se "danska straff för svenska brott".

– Dubbelt så långa straff för gängkriminella, så att man låser in dem dubbelt så länge och inte kan rekrytera in nya barn. Det är ju ingen slump att de här svenska kriminella som dömdes i Danmark fick livstids fängelse, därför att svensk polis kunde bevisa för dansk domstol att de verkligen var gängkriminella. I Sverige skulle de fått fyra års sluten ungdomsvård. 

Man vill också ta bort ungdoms- och straffrabatter samt tillåta anonyma vittnen.

– Vi är i ett läge där många inte vågar berätta för polisen eller vittna i domstol, så att nästan varje mord slutar i ett nytt mord som hämnd, säger Kristersson.

Vad vill Moderaterna göra för att förbättra skolan?

När det kommer till den svenska skolan betonar Ulf Kristersson fyra aspekter som behöver förbättras, varav det första är studieron.

– Det är alldeles för många skolor där alldeles för många elever pratar om att det är stökigt, det är svårt att lära sig och det är lärare som blir hotade av elever. Det är långtifrån alla skolor, men för många skolor, säger M-ledaren och fortsätter:

– Det andra är fokus på kunskaper. Handgripliga, mätbara, kunskaper så att både elever och föräldrar vet hur det går helt enkelt. Det tredje är att vi har stora integrationsproblem även i skolan. För många barn som kommer till skolan och som inte talar bra svenska kommer efter i undervisningen i andra ämnen.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Moderaterna vill dessutom att mer undervisningstid ska gå till matematikundervisning.

– Mer matte, så att fler svenska elever vill gå in på lite mer avancerade utbildningar som vi verkligen behöver i Sverige, säger Kristersson.

Hur vill Moderaterna utveckla invandrings- och integrationspolitiken?

Moderaterna menar på att vi måste minska invandringen för att få en fullgod integration för de som kommer till Sverige.

– Det är så självklart, men det måste sägas, uppger Ulf Kristersson och fortsätter:

– Om vi fortsätter att öka invandringen, då kommer vi aldrig att klara de stora integrationsproblemen. Det tycker jag är alldeles uppenbart. Se på brottsligheten, på skolresultaten, på hedersproblematiken. Erkänn att det här sambandet finns. 

Foto: Stefan Jerrevång/TT

När det kommer till integration lyfter M-ledaren framförallt det svenska språket som avgörande, inte minst för att få en egenförsörjning.

– Alla som kommer till Sverige borde mötas av en massiv insats för att lära sig svenska språket, säger Kristersson.

– Jag brukar säga att perfekt svenska, det tror jag är överskattat, men begriplig svenska, det är verkligen underskattat, för utan det är det svårt att söka ett jobb och det är svårt att förstå myndighetsinformation. Ska jag vaccinera mig? Vilka rättigheter har mina barn? Vilka skyldigheter har jag mot mina barn? Det är viktiga saker.

Hur vill Moderaterna stoppa klimatförändringarna?

När det kommer till klimatfrågan lyfter Ulf Kristersson fram vikten av att "bli av med allt fossilt". I stället för att elda olja, kol och gas, i Sverige och i världen, krävs en renare elproduktion.

– Det börjar och slutar med ren elproduktion i Sverige, då skulle vi också kunna exportera el till andra länder i norra Europa som i dag är beroende av rysk gas, säger Kristersson.

– Vatten, sol, vind och kärnkraft och bli av med allt annat. Man behöver alla de här. Enbart vind och sol räcker inte, för det blåser inte jämt och solen lyser inte jämt.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Att skapa förutsättningar för att det svenska folket ska vilja och kunna välja elbil framför bensin- eller dieseldrivna bilar är också viktigt, menar Kristersson.

– Man måste kunna ladda elbilen säkert och på många ställen. Då måste vi ha en laddningsinfrastruktur runtom i Sverige och där tycker jag att staten ska gå in och visa gott föredöme med laddningsinfrastruktur över hela Sverige, så att folk vågar köpa elbil. 

När fler vågar köpa elbil kommer fler också ha råd att köpa dem eftersom en andrahandsmarknad, enligt M-ledaren, kommer att uppstå. 

Här kan du lyssna på Ulf Kristersson i podcasten "24 Frågor".

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!