Stockholm

Tobias Andersson svarar på svenskarnas Google-frågor: "Nidbild"

Tobias Andersson (SD) svarar på fyra Google-frågor om Sverigedemokraterna i "24 Frågor".
Tobias Andersson (SD) svarar på fyra Google-frågor om Sverigedemokraterna i "24 Frågor". Foto: Patrick Semansky/AP/TT och Stina Stjernkvist/SvD/TT

Valet 2022 närmar sig och Google-sökningarna om de svenska partierna går varma. I Nyheter24:s podcast "24 Frågor" fick Tobias Andersson, rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, svara på fyra av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om partiet.


Läs mer

Den 11 september är det riksdagsval i Sverige. Därför är det många som just nu vänder sig till Google för att få svar på sina frågor om de olika riksdagspartiernas politik.

Nyheter24:s podcast "24 Frågor" fick Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Tobias Andersson svara på fyra av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om just Sverigedemokraterna.

Läs här varför Tobias Andersson tycker att du ska rösta på just Sverigedemokraterna i valet 2022.

Vilka röstar på Sverigedemokraterna?

– Enligt de senaste mätningarna är det ungefär var fjärde eller var femte svensk, så ganska många. En ganska diversifierad grupp. Vi har ganska stort stöd bland utrikesfödda, betydligt högre än vad folk kanske tror, säger Tobias Andersson och fortsätter:

– Men historiskt sett har man kanske velat sätta en nidbild av att det är "kusinen från landet" som röstar på Sverigedemokraterna, att det är de från den skånska myllan som röstar på Sverigedemokraterna, att det är lågutbildade män. Så har det ofta låtit och det stämmer att vår kanske allra svagaste väljargrupp är unga högutbildade kvinnor från Stockholm. Där har vi inte ett jättestarkt stöd, men vi växer, enligt mig, i samtliga väljarsegment och vi ser ju nu hur vi går framåt bland annat i storstäderna.

Vad tycker Sverigedemokraterna om homosexualitet?

– Om man älskar en man eller kvinna, om man är man eller kvinna, jag bryr mig inte så mycket om det och jag tycker också att politiken kan stirra sig blind på det här och säga att "nu ska vi ha en specifik hbt-politik" eller hur många konstanter man nu lägger till i det begreppet, säger Tobias Andersson.

SD-ledamoten fortsätter:

– Jag tycker att vi ska ha ett läge där homosexuella får adoptera. Det står Sverigedemokraterna bakom. Vi ska ha ett läge där man får viga sig som homosexuell. Det står vi bakom. Men framförallt så måste vi stå upp för deras rättigheter i övrigt där vi ser att det kommit alldeles för många från länder där man har en helt annan syn, både på kvinnor, homosexualitet, med mera och det utgör en utmaning.

– Vi har människor i tiotusental som kommit till Sverige från länder där det kanske är förbjudet att vara homosexuell. Där det kanske till och med är förlikat med publik avrättning och den typen av värderingar försvinner ju inte bara för att man kommer hit. Så jag tror att det är väldigt viktigt att vi står upp för homosexuellas rättigheter, inte minst i skolan och tidigt uppmärksamma ifall det är barn och unga som får med sig osunda värderingar kring det hemifrån. 

Efter avsnittets inspelning presenterade Sverigedemokraterna 30 förslag för att strama åt regelverket kring asylansökningar, där man bland annat vill göra det möjligt att vägra asyl för personer, efter avslag på en asylansökan, "anför att de konverterat eller blivit homosexuella". Här kan du läsa mer om Sverigedemokraternas förslag.

Vad är bra och dåligt med Sverigedemokraterna?

Tobias Andersson lyfter först fram det han ser som mest positivt med Sverigedemokraterna: att partiet, enligt honom själv, "gång på gång, i fråga på fråga, har fått rätt".

– Vi hade inte haft de här elpriserna vi har i dag, ifall Sverigedemokraternas energipolitik hade fått styra så att vi hade bibehållit och utvecklat svensk kärnkraft. Vi hade inte haft de här drivmedelspriserna i Sverige i dag om Sverigedemokraterna hade fått säga nej till reduktionsplikten, som vi var det enda partiet som motsatte sig.

– Vi hade inte haft den här segregationen i dag om Sverigedemokraternas migrations- och integrationspolitik hade fått råda. Vi ser samhällsproblemen komma och vi vågar tala om det. Det skulle jag säga är det absolut bästa. 

Det sämsta med Sverigedemokraterna är, enligt Andersson, att man attraherat personer som yttrat eller hyser "rasistiska värderingar".

– Mer fel än så kan det inte vara, säger han och fortsätter:

– Jag kan ha en förståelse för, om man bor hemma i mammas källare och läser i tidningarna varje dag att vi är ett rasistiskt och fruktansvärt parti eller man kanske har en lärare som påstått det under hela ens utbildning, om man då är rasist så framstår det som ett rationellt val att ansluta sig till oss. Så det klart att vi kan bli bättre på att rensa upp, på att kontrollera och på att försöka hitta de som det berör, men jag vill också mena på att den bildsättning som andra satt på vårt parti bidragit till att vi attraherat personer som faktiskt är rasister.

Är Sverigedemokraterna klimatförnekare?

– Nej, det är vi inte. Däremot så har vi inte samma, vad ska man säga, religiösa syn på klimatfrågan. Alltså, att den ska stå överordnat allt annat och att det spelar ingen roll hur effektiv en åtgärd är eller hur dyr en åtgärd är, den ska genomföras ändå för att man har det här överheliga målet att klimatet är det viktigaste av allt, säger Tobias Andersson.

– Vi lider heller inte av klimatångest som en del påstår sig göra, alltså att man mår genuint dåligt och lider av psykisk ohälsa som konsekvens av klimatfrågan. Jag tror inte att det är konstruktivt. Jag tror att det är bättre att kolla mer krasst på det här. Vilka åtgärder har faktiskt påverkan på klimatet och vilka har det inte? 

Andersson menar vidare att Sveriges möjlighet att påverka klimatet är "ytterst begränsad" och att man inte, "i klimatets namn", ska konkurrera ut svensk industri eller svenskt näringsliv.

Här kan du lyssna på Tobias Andersson i podcasten "24 Frågor".

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.