Lena Hallengren (S) medverkar i Nyheter24:s podcast "24 Frågor".
Lena Hallengren (S) medverkar i Nyheter24:s podcast "24 Frågor". - Foto: Marko Säävälä/TT

Lena Hallengren svarar: Det här vill S göra i 5 brinnande frågor

Hur vill Socialdemokraterna motverka klimatförändringarna, vad vill man göra för att förbättra svensk skola och hur vill partiet få bukt på kriminaliteten? Det svarade Lena Hallengren på i Nyheter24:s podcast "24 Frågor".


I Nyheter24:s podcast "24 Frågor" berättar Sveriges socialminister Lena Hallengren (S) om några av de förslag och åtgärder som Socialdemokraterna vill se inom fem sakpolitiska områden: sjukvård, kriminalitet, skola, invandring och integration samt klimat.

Här kan du läsa varför Lena Hallengren tycker att du ska rösta på just Socialdemokraterna i valet 2022.

Hur vill Socialdemokraterna förändra svensk sjukvård?

Lena Hallengren uppger att Socialdemokraterna vill få möjligheten att styra svensk sjukvård.

– Inte bara med den lagstiftning och med de förutsättningar som finns på nationell nivå, utan framförallt att få möjligheten att styra på regional nivå. I dag är det åtta av tio svenskar som bor i en region som styrs av moderater och kristdemokrater och det är ganska få som känner till det, för man tänker mycket på den nationella nivån. 

Foto: Claudio Bresciani/TT

Partiet vill inte se fler privatiseringar och utförsäljningar eftersom det, enligt Hallengren, "splittrar vården".

– Det är många som kanske har ett besök och sedan behövs det inget mer. Men ganska många, precis som jag själv när jag var sjuk, besöker ju vården vid många olika tillfällen och det kan vara många olika behandlingar. Då vill man inte känna att man slussas runt för mycket och man vill veta att vården också hålls ihop. Så att faktiskt se till att vi har vården i offentlig regi och med demokratisk kontroll, det tycker vi är väldigt viktigt.

S-toppen lyfter vidare förutsättningarna för de som arbetar inom vården.

– Sedan måste vi se till att vi har villkor och en arbetsmiljö som gör att alla de undersköterskor, sjuksköterskor och läkare som vi utbildar, inte bara utbildar sig, utan att de vill stanna kvar på arbetsplatsen. Det är en utmaning och då behöver vi prioritera resurser till vården, men också arbetssätt, arbetsmodeller och arbetstider som gör att man både orkar jobba i vården och får tid för återhämtning och för ett familjeliv.

Vad vill Socialdemokraterna göra för att motverka kriminaliteten?

Kriminaliteten, som bidrar till en otrygghet i samhället, lyfts fram som ett av de främsta problemen som Sverige står inför av Lena Hallengren. 

– Det handlar både om att fortsätta arbetet med fler poliser, att bygga fängelser, att se till att det finns både domstolar som kan döma och häktesplatser, börjar Hallengren och fortsätter sedan vidare:

– Men det handlar minst lika mycket om det förebyggande arbetet. Har vi satt brottslingar bakom lås och bom så måste vi också försäkra oss om att det inte står tio-femton nya unga killar och vill ta deras plats. Där har vi en enorm utmaning när det gäller socialtjänstens arbete och deras möjligheter att få ett helt samhälle att hjälpas åt för att minska nyrekrytering och stoppa segregation i skolan.

Vad är det för åtgärder ni vill se i det här förebyggande stadiet?

– Det handlar om att både se till att vi har en skola där elever inte slås ut, utan där elever får förutsättningar och möjligheter. Vi vet ju att den som lämnar grundskolan och gymnasiet med godkända betyg har så mycket bättre förutsättningar och så mycket mer motståndskraft i samhället. Så det är en viktig del, svarar Hallengren.

Hon betonar vidare vikten av ett civilsamhälle med fritidsaktiviteter för unga och att ha föräldrar som har ett jobb att gå till för att få sunda förebilder. Man vill dessutom se fler socialarbetare och öka tillgängligheten till socialtjänsten.

– Men också att socialtjänsten kan komma in tidigt. Att de har en möjlighet att ge hjälp och stöd i föräldraskapet när det är svårt att sätta gränser till exempel, säger Hallengren.

Vad vill Socialdemokraterna göra för att förbättra skolan?

Lena Hallengren beskriver hur Socialdemokraterna vill få ett stopp på det hon kallar marknadsskola.

– I dag är det så att det är lite vilda västern i det svenska skolsystemet, som vi inte ser någon annanstans i världen. Det är ju dessutom länder som kommit på studiebesök till Sverige, tittat på möjligheten att få välja skola, att få etablera skolor, men som åker hem och inte tar efter det som Sverige har gjort. 

Partiet vill därför göra om skolpengen, ge kommunerna större möjlighet att lägga in veto gällande nyetablering av friskolor och förbjuda vinstuttag i skolan. 

– Det är ju dessutom så att man kan ställa sitt barn i kö när den föds och det är ju också helt orimligt. Det gör definitivt att möjligheten att välja inte finns för alla, säger Hallengren och fortsätter om marknadsskolan:

– Men det har ju också skapat en ordning där betyg och nationella prov har blivit affärshemligheter. Där pengar plockas ut ur skolan, trots att vi har avsatt dem gemensamt i vår skatt. Så rent strukturellt är det viktigt att komma till bukt med detta. 

Foto: Kicki Nilsson/TT

Socialdemokraterna vill vidare miljardsatsa på de 150 skolorna med störst behov, bland annat genom att anställa fler lärare inom kärnämnena och förbättra elevhälsan.

– Allt fler barn behöver ju också ett stöd där det handlar om specialpedagogik, man behöver hjälpmedel, och då är det viktigt att man känner att skolan aldrig värderar det: kostar det här barnet mer? Blir det dyrare att ha ett barn med särskilda behov?, säger Hallengren.

– Vid sidan om det så är det precis som i annan välfärd att vi måste se till att vi har villkor och en arbetsmiljö som gör att personalen stannar därför att erfarenhet är så viktigt, i vården men också i skolan. 

Hur vill Socialdemokraterna utveckla invandrings- och integrationspolitiken?

Lena Hallengren uppger att Sverige bör ta sitt ansvar och hjälpa människor på flykt. Samtidigt måste fler länder dela på detta ansvar.

– Vi upplevde ju under några år att Sverige tog ett mycket större ansvar och att det fick andra länder att bara kliva tillbaka och det gör det ju svårt för den som kommer till Sverige att hitta ett jobb och att kunna etablera sig, säger ministern.

Socialdemokraterna vill därför fortsatt arbeta för att fler länder tar ett större ansvar och se till att den svenska migrationslagstiftningen inte skiljer sig avsevärt från andra länder inom EU.

Foto: Henrik Montgomery/TT

När det kommer till integration lyfter Hallengren flera delar som viktiga.

– Integration handlar ju både om möjligheten att få ett jobb, att barnet tidigt får börja förskolan och att vi har en skola som återigen inte är segregerad och för uppdelad, utan där man får mötas och lära sig att tala svenska.

Socialdemokraterna vill införa språkkrav för att få permanent uppehållstillstånd och man vill ställa krav på aktivitet för att få försörjningsstöd.

– Det brukar de flesta vittna om, oavsett vem man är och var man kommer ifrån, att vara arbetslös, att vara sjukskriven och att känna att man liksom inte kan försörja sig själv, det är ingen önskvärd situation. Det är en tuff situation. Det känns och det märks i plånboken, men det är också någonting som handlar om människovärde, så det är otroligt viktigt att vi ser till att vi har en integration där människor ges reella möjligheter till ett arbete och till en egen försörjning, säger Hallengren.

Hur vill Socialdemokraterna stoppa klimatförändringarna?

Socialdemokraterna beskriver, i sitt valmanifest, klimatförändringarna som "vår tids ödesfråga".

– Det har inte alltid fått den uppmärksamhet som klimatfrågor förtjänar och som unga människor, med all rätta, tycker att det borde få, konstaterar Lena Hallengren och fortsätter:

– Men det handlar ju om att ställa om vårt sätt att leva. I grund och botten är det ju faktiskt så. Energisystem, hur vi använder el, att vi ska effektivisera och använda mindre, hur vi återanvänder och återvinner. 

Foto: Janerik Henriksson/TT

Bland annat vill Socialdemokraterna dubbla antalet laddstolpar runtom i Sverige fram till 2030, investera mer i ny och befintlig järnväg och öka den svenska produktionen förnybara drivmedel samt ge ekonomiskt stöd till kommuner som bygger ut vindkraftverk.

– För oss socialdemokrater är det ju viktigt att säga att klimatomställningen måste göras. Sverige kan inte bara säga att "vi är ett litet land", för alla kan ha en ursäkt. Vad vi ska göra är att vi ska dra nytta av klimatomställningen, säger Hallengren.

Här kan du lyssna på Lena Hallengren i podcasten "24 Frågor".

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!