Vem ska få förmedla alla jobben? Allianspartierna är inte helt överens.
1 av 6
Vem ska få förmedla alla jobben? Allianspartierna är inte helt överens. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX / Montage
Annika Qarlsson (C), tycker att Moderaterna bromsar upp utvecklingen.
2 av 6
Annika Qarlsson (C), tycker att Moderaterna bromsar upp utvecklingen. - Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström försvarade Arbetsförmedlingen när hon fick frågan om att privatisera.
3 av 6
Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström försvarade Arbetsförmedlingen när hon fick frågan om att privatisera. - Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Hans Backman (FP).
4 av 6
Hans Backman (FP). - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Andreas Carlson (KD) vill ta efter Australien.
5 av 6
Andreas Carlson (KD) vill ta efter Australien. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Arbetsförmedlingen har länge fått utstå hård kritik.
6 av 6
Arbetsförmedlingen har länge fått utstå hård kritik. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Alliansspricka om Arbetsförmedlingen

Vem ska få förmedla jobben? Nu ökar trycket inom Alliansen om att privatisera Arbetsförmedlingen - men Moderaterna är en bromskloss: "Stämmer inte med hur vi agerar på andra områden".


Även S vill ha privata aktörer

I vad som sågs som en svängning i politiken meddelade Ylva Johansson, Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiske talesperson, i september att partiet öppnar för fler privata aktörer inom arbetsförmedling.

– Jag tror man måste våga tänka nytt. Målet måste vara att människor kommer ut i riktiga jobb. Man ska inte detaljstyra för mycket hur det ska gå till för olika individer har olika behov, sa hon till SVT då.

Då välkomnades förslaget bland annat av Nyheter24:s krönikör Hanna Fridén.

STOCKHOLM. "Låt privata aktörer förmedla jobben". Så lyder rubriken när Kristdemokraterna öppnar för att skrota Arbetsförmedlingen som den ser ut i dag och i stället göra det till en "central serviceorganisation" - och låta privata företag fixa jobben.

– Det är viktigt att få in privata aktörer som jobbar på olika sätt, säger KD:s arbetsmarknadspolitiske talesperson Andreas Carlson till Nyheter24.

"Moderaterna stoppar det"

Han föreslår ett system som just nu används i Australien. Det innebär bland annat att förmedlarna ersätts för varje jobb de ordnar till en arbetslös. Även Centerpartiet har flera gånger varit inne på att privatisera Arbetsförmedlingen - men stött på motstånd från Alliansens största parti.

– Som det ser ut i nuläget är det Moderaterna som stoppar det. Jag tycker inte det stämmer överens med hur vi agerar på andra områden, säger Annika Qarlsson (C), arbetsmarknadspolitisk talesperson, till Nyheter24.

Hon menar att de privata företagens inträde varit en succé i andra branscher. Exempelvis tycker hon att de privata vårdföretagen varit lyckosamma, trots de skandaler som rapporterats kring bland annat Carema och Attendo.

– Vi har sett på andra områden som exempelvis i vård och omsorg att det finns ett driv som leder till utveckling när vi sätter in privata aktörer, säger hon.

När Qarlsson ställde frågan till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) i riksdagen i april i år blev svaret undvikande. Engström påpekade i stället flera gånger att de företag som använder sig av Arbetsförmedlingen är nöjda.

FP har inte bestämt sig

Andreas Carlson (KD) vill inte kritisera Moderaterna rakt ut. Trots (m)otståndet hoppas han att förslaget kan bli verklighet.

– Det är viktigast att se på den enskilda ungdomen som försöker hitta ett jobb. Jag fokuserar på det snarare än att recensera vad andra partier tycker.

Folkpartiets Hans Backman (FP), arbetsmarknadspolitisk talesperson, motionerade för flera år sedan om att införa försök med privat arbetsförmedling. Men nu vill han varken säga bu eller bä.

– Det finns ju redan möjlighet för privata aktörer men vi i Folkpartiet har inte tagit ställning till om man ska privatisera Arbetsförmedlingen, säger han till Nyheter24 och tillägger att han tror att regeringen kan komma överens i frågan - om de ser det behovet.

Redan i dag finns det privata aktörer som förmedlar jobb, efter ett förslag från regeringen. Bland dessa märks exempelvis Blocket och Monster.

Nyheter24 har sökt Moderaternas arbetsmarknadspolitiske talesperson Elisabeth Svantesson utan framgång. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engströms presstab meddelar att de ej har möjlighet att kommentera och därför avstår.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!