Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
2076
reaktioner idag

Irakier lämnar SD: "Står inte för allas lika värde"

Inför valet 2010 sökte SD stöd bland kristna irakier. Nu lämnar flera av dem partiet eftersom de anser sig ha blivit diskriminerade. Men hur står det till med deras syn på homosexuella?

Nader ­Helawi backar han inte från sin inställning till homoäktenskap, som han är emot.

De kristna irakierna lämnar Sverigedemokraterna.

SD-ledaren Jimmie Åkesson i Södertälje 2006.

SÖDERTÄLJE. De var länge Sverigedemokraternas bevis för att de minsann kan locka invandrare till partiet i Södertälje. Nu har åtta kristna irakier lämnat i protest eftersom SD inte "står upp för allas lika värde".

– Jag tyckte att partiets stadgar och program såg bra ut. De var emot extrem islamism precis som jag. Men vi behandlades som en sämre sorts människor och det är ingen tvekan om att de är ­rasister och inte står för alla människors lika värde. Det vore en katastrof om de kom till makten, säger Nader ­Helawi, en av de som gick med i SD, till Länstidningen.

Frågan är dock vad Helawi tycker om homoäktenskap, och homosexuella generellt, nu. Under kampanjandet inför valet 2010 besökte Sydsvenskan honom i Södertälje, då han stod och visade ett urklipp från en tidning med två homosexuella kvinnor som kramas i kyrkan.

– Vill ni ha det så här? I så fall, fortsätt rösta på Social­demokraterna. Annars rösta SD, sa han.

När Nyheter24 når Helawi backar han inte från sin inställning till homoäktenskap.

– Nej, jag har inte ändrat mig, säger han och meddelar sedan att han inte kan prata mer förrän på onsdag morgon.

I förra veckan välkomnades Helawi och de andra med öppna armar av Socialdemokraternas arbetarekommun och fick varsin ros.

"De lurades in i SD"

Inför valet 2010 kampanjade Sverigedemokraterna i Södertälje tämligen hårt för att få med sig röster från kristna irakier i området. Det lyckades man också med. Men nu lämnar alltså flera och går i stället med i Socialdemokraterna. Inför inträdet i S fick de åtta personerna svara på en del frågor för att se till så att de stod bakom partiets värdegrund.

– Det kändes särskilt ­viktigt eftersom de varit med i SD. Men jag uppfattar det som att de mer eller mindre lurats in i SD, säger Yilmaz Kerimo, ordförande för Socialdemokraterna i Södertälje, till LT.

Bland de som hoppat över till S ingår trion Laith ­Chalabi, Hakan Dawd och Clara Shawi som sitter i kommunfullmäktige. De hoppade av SD i somras och har sedan dess varit politiska vildar.

SVT-inslag om SD och invandrarna i Södertälje från 2010: