Högsta stödet någonsin för Sverigedemokraterna

- 08/11/2013, 10:33 -
Jimmie Åkesson blickar uppåt.
1 av 4

Jimmie Åkesson blickar uppåt.

HENRIK MONTGOMERY / TT BILD

S-ledaren Stefan Löfven.
2 av 4

S-ledaren Stefan Löfven.

TT BILD

Stödet för Moderaterna minskar igen.
3 av 4

Stödet för Moderaterna minskar igen.

Stefan Jerrevang / TT BILD

Annie Lööfs parti under riksdagsspärren i nya undersökningen.
4 av 4

Annie Lööfs parti under riksdagsspärren i nya undersökningen.

TT BILD

11,9 procent. Så stort stöd får Sverigedemokraterna i den senaste mätningen från Expressen/Demoskop. Detta samtidigt som S-ledaren Stefan Löfven gett besked om att det bara är SD som partiet inte kan tänka sig att samarbeta med.

Den stora politiska nyheten på fredagsmorgonen är att Socialdemokraterna på DN Debatt ger besked i regeringsfrågan. Partiet kan tänka sig att samarbeta med alla efter valet – förutom Sverigedemokraterna.

Samma morgon presenterar Expressen/Demoskop sin senaste opinionsmätning. Där ökar SD med två procentenheter och med 11,9 procent av stödet når de "all time high".

"Vill inte spekulera"

Statsminister Fredrik Reinfeldt menar att det viktiga är allianssamarbetet – inte hur stödet för SD ser ut före valet.

– Jag vill inte spekulera i orsakerna. Det viktiga för mig är att tillsammans med mina alliansvänner ge tydliga svar framåt för vad som kan ge fler jobb men samtidigt hålla god ordning i offentliga finanser, säger han till Expressen.

C, S och M backar

Mätningens andra stora vinnare är Miljöpartiet, som går framåt med 1,7 procentenheter till 11,8 procent. De stora förlorarna är just Socialdemokraterna och Moderaterna, men också Centerpartiet. Både C och Kristdemokraterna hamnar under fyraprocentsspärren i undersökningen.

Nästan var femte person som deltog i mätningen, 19 procent, var osäker och ville inte svara på hur hen skulle rösta.

I Skops väljarbarometer, som också presenteras på fredagen, ökar dock stödet markant för Socialdemokraterna – som får hela 35,2 procent. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet skulle tillsammans få en majoritet i riksdagen enligt mätningen.