Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Folkpartister anklagas för att locka SD-väljare

De båda folkpartisterna och DN Debatt-rubriken.
1 av 4

De båda folkpartisterna och DN Debatt-rubriken.

Montage

Robert Hannah (FP).
2 av 4

Robert Hannah (FP).

Fredrik Svensson / Pressbild

Simona Mohamsson.
3 av 4

Simona Mohamsson.

Luf / Pressbild

Dagens DN Debatt.
4 av 4

Dagens DN Debatt.

Faksimil DN.se

Nyheter | 17/03/2014 13:29

En debattartikel om "rasismen mot etniska svenskar" har fått Twitter att explodera på måndagen. Bakom den står två folkpartistiska riksdagskandidater.

SVERIGE. "Vad är det värsta ni kan bli kallade? ”Svensk!” ropar gruppen på tio svenska grabbar med utländsk bakgrund samstämmigt. De fåtal etniskt svenska ungdomarna i hörnet av rummet tar inte ens notis. Detta är deras vardag i förorten: svennehora, svennebög, bonde, svennerasist, och jävla svenne. Ord som de dagligen får utstå".

Så inleds en debattartikel som publicerades i Dagens Nyheter på måndagen, skriver av de folkpartistiska riksdagskandidaterna Robert Hannah och Simona Mohamsson.

"Debatten om rasifiering är löjlig"

Enligt Hannah finns det ett par viktiga poänger som de ville få ut. Det handlar om hur debatten om rasism "spårat ur". Exemplet med etniska svenskar användes för att visa på hur det kan se ut i områden där man sällan eller aldrig träffar etniska svenskar.

Men artikeln är också en känga mot den svenska vänstern.

– Debatten om rasifiering är löjlig, de menar att det skulle finnas någon gen i etniska svenskar som gör att bara de kan vara rasistiska, säger Hannah till Nyheter24 och fortsätter:

– Vänstern tycker att bara rasifierade drabbas av rasism när det finns etniska svenskar som är extremt drabbade.

Artikeln har anklagats för att vara ett försök att locka över sverigedemokratiska väljare, samtidigt som den tagits emot positivt i SD-led. Så här skriver Paula Bieler (SD), riksdagskandidat och ledamot i partistyrelsen, på Twitter:

"Ingen tar upp homofobi i förorten"

Hannah menar att vänstern vägrar se samhällsproblem och högern vägrar göra något åt dem.

– Jag vet inte vad jag ska svara när de anklagar oss för att locka SD-väljare. Det är om vi inte tar debatten på det här sättet som vi hamnar i knäet på Sverigedemokraterna, säger han.

Ett av ämnena som ingen tar upp är enligt honom homofobin i förorterna, något han själv drabbats av som homosexuell och uppvuxen i en förort.

Öppnar för att ändra hetslagstiftningen

I artikeln skriver Hannah och Mohamsson även följande:

"Utanförskap föder rasism. Två grundläggande orsaker till att ett agg mot svenskhet har utvecklats i förorter är dels den havererade bostadspolitiken, dels den diskriminerande arbetslagstiftningen. Dessa hinder stänger många förortsungdomar ute från den svenska gemenskapen, arbete och bostad. Känslan av utanförskap och hopplöshet tar de ut över de få etniskt svenska ungdomarna i klassrummet".

En aspekt som brukar tas upp i dessa sammanhang är lagstiftningen om hets mot folkgrupp. Att kalla någon för exempelvis "svennehora" strider inte mot lagen i dag, enligt flera åtskilda bedömningar gjorda av Justitiekanslern. 

Hannah är öppen för att ändra på det.

– Jag har inte helt koll på hur hetslagstiftningen är utformad, men om det inte finns med är det klart att det ska inkluderas, säger han.

Flera röster har höjts om att FP-politikerna använder samma retorik som SD brukar göra.

Tankesmedjan Timbros vd Markus Uvell underkänner i stället hela debatten:

Och komikern Magnus Betnér lutar allt mer åt att rösta på oppositionen:

Håller du med folkpartisterna?