"Inga sverigedemokrater som väljer ett nazistiskt part"
1 av 4
"Inga sverigedemokrater som väljer ett nazistiskt part" - Foto: TT
Jimmie Åkesson svajar med sanningen.
2 av 4
Jimmie Åkesson svajar med sanningen. - Foto: TT
SvP-demonstranter från 1 maj i Eskilstuna 2012.
3 av 4
SvP-demonstranter från 1 maj i Eskilstuna 2012. - Foto: Conny Sillén / TT BILD
Han öppnar också för ett samarbete med de borgerliga – om Reinfeldt kliver av.
4 av 4
Han öppnar också för ett samarbete med de borgerliga – om Reinfeldt kliver av. - Foto: Scanpix

Åkesson: "Inga SD:are väljer ett nazistiskt parti" – eller?

Jimmie Åkesson hävdar att inga Sverigedemokrater lämnat för ett nazistiskt parti. Så Nyheter24 passar på att lista fem personer som faktiskt gjort det.


Öppnar för samarbete med de borgerliga

Åkesson har tidigare skrivit själv i boken "Satis Polito" att han skulle kunna tänka sig att bli ett stödparti till en borgerlig regering om de anpassar sin invandringskritik.

Något som inte verkar bli fallet – just nu.

– Nej, Fredrik Reinfeldt är ju extremt tydlig och väldigt avogt inställd både till mig personligen och mitt parti. Då ska det till något väldigt drastiskt ...

Däremot så öppnar han för ett framtida samarbete – om Åkesson kliver av.

– Rent teoretiskt skulle den analysen kunna ligga till grund för hur delar av det moderata partiet väger en ny partiledare. Det skulle man kunna tänka sig, säger Åkesson till Dagens Nyheter.

I en intervju med Dagens Nyheter pratar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson om nazistiska Svenskarnas parti – och hävdar att det inte är någon risk att missnöjda SD:are väljer det partiet i stället för hans eget.

–  Nej, det är ingen större risk. Det är inga sverigedemokrater som väljer ett nazistiskt parti. Det finns några enstaka personer som vi uteslutit som gått med i det där partiet, men de har uteslutits för att de har sådana åsikter och då var det väl rätt i så fall. säger han till Dagens Nyheter.

Åkesson hävdar alltså att inga sverigedemokrater valt att lämna för nazistpartiet utan att ha blivit uteslutna. Men det stämmer inte riktigt.

1. Gick över i protest mot toppstyrning

2012 klev till exempel Lars-Erik Karlsson, sverigedemokratisk kommunfullmäktigeledamot i Hedemora, över till SvP – eftersom att han menade att det egna partiet var alldeles för toppstyrt. Han hade dock fortfarande inte kollar upp huruvida hans nya parti var nazistiskt eller inte.

– Jag har hört sådana rykten, och om det stämmer går jag ur igen. Jag håller på att läsa igenom partiprogrammet så jag kan avgöra själv vad partiet står för, sa han till Dalarnas Tidningar då.

Han kom senare också att lämna SvP.

2. "SD har börjat stå på de andra partiernas sida"

2011 lämnade SD-politikern Caroline Kindberg sin plats i Bromöllas kommunfullmäktige – och dessutom hela partiet. I stället gick hon med i SvP.

– SD hade börjat stå på de andra partiernas sida och det var väldigt trevliga samtal dem emellan, sa hon till Kristianstadsbladet och tillade:

– Är du svensk man eller kvinna utan invandrarbakgrund så hoppas jag ni fått upp ögonen för SD och lämnar det partiet och kommer över till Svenskarnas parti.

3. "Vi är nationalister"

Så sent som i år gick den före detta Sverigedemokraten Lars Rosenberg med i Svenskarnas parti. Han lämnade SD redan 2011 men satt kvar i Ystads kommunfullmäktige som politisk vilde.

– Allt snack om att Svenskarnas parti är nazister är bara strunt. Vi är nationalister, inte nazister, sa han till Ystads Allehanda då.

Han bestämde sig dock snart för att inte kandidera för det nya partiet.

4. "Gick från vice ordförande till SvP"

2012 var Alexander Jonsson vice ordförande för SDU i Värmland. Men i stället för att fortsätta med en karriär inom partiet valde han att lämna – och i stället engagera sig i nazistiska Svenskarnas parti, skrev sajten Inte rasist, men.

5. "Lurade väljarna att rösta på Sverigedemokraterna"

Samtidigt som Lars-Erik Karlsson i Hedemora tog klivet över till nazistpartiet gjorde Sven-Olov Karlsson samma sak. Han hade lämnat Sverigedemokraterna men satt kvar som politisk vilde i kommunfullmäktige.

– Jag lurade väljarna att rösta på Sverigedemokraterna förra gången, så nu måste jag ställa upp. Svenskarnas Parti och Sverigedemokraterna är egentligen ganska lika, sa han till Expo då.

Han höll dock inte med om allt som det nya partiet stod för.

– Jag gör ingen skillnad på människor beroende på vilken hudfärg de har.

Expo: Är det inte konstigt att gå med i parti som gör skillnad på det då?

– Man måste kompromissa.

LÄS MER: Efter nazimissen – här är fem andra intervjuer som gått snett

LÄS MER: 16 vidriga åsikter som Europa röstade på och du borde känna till

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.