Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rasistledaren om rasisterna i rasistpartiet: "Skäms"

- 01/04/2015, 22:43
Jimmie Åkesson.
1 av 4

Jimmie Åkesson.

Lars Pehrson

Åkesson gjorde i förra veckan comeback i Skavlan.
2 av 4

Åkesson gjorde i förra veckan comeback i Skavlan.

TT NYHETSBYRÅN

Åkesson verkar inte tro att rasistiska uttalanden är unika för just SD.
3 av 4

Åkesson verkar inte tro att rasistiska uttalanden är unika för just SD.

TT

 Åkesson säger att enskilda uttalanden inte kan ligga till grund för bedömningen av en person.
4 av 4

Åkesson säger att enskilda uttalanden inte kan ligga till grund för bedömningen av en person.

TT Bild

Jimmie Åkesson kommenterar avslöjanden om att sverigedemokratiska nämndemän uttryckt sig rasistiskt.

Efter att Expressen avslöjat att sverigedemokratiska nämndemän uttryckt sig rasistiskt och hatiskt på internet har flera fått lämna partiet. Nu kommenterar Jimmie Åkesson, som själv hävdat att muslimerna är vårt största utländska hot, för första gången det som har hänt.

Han säger att uttalandena är oacceptabla, men verkar inte tro att den här typen av kommentarer är unika för just SD.

– Det är ju tyvärr så att den typen av strömningar finns i samhället i stort, och det finns också i vårt parti. Sen kan jag tycka att det framstår som helt osannolikt att det inte finns en enda från något annat parti som har uttryckt sig olämpligt anonymt på nätet, men, men… säger han till Expressen.

Bildkälla: TT Bild

På frågan vad Åkesson tycker om en domare som skrivit ”Skäms på er era parasiter” om ensamkommande flyktingbarn, svarar han:

– Då tänker jag ”skäms på dig”, för så säger man inte. Tillhör man vårt parti har man inte sådana uppfattningar.

Samtidigt tycker inte Åkesson att enskilda uttalanden kan ligga till grund för bedömningen av en person. I stället handlar det om huruvida en person på ett trovärdigt sätt kan förklara om hen är rasist eller inte.

– Och det är ju egentligen det som är intressant, och inte vad han sa eller skrev i något sammanhang för länge sen, säger han till Expressen om partikollegan Pavel Gamov, som är suppleant i partistyrelsen. Gamov har hamnat i rasistiskt blåsväder ett par gånger. Bland annat då han kallad Mona Sahlins dotters giftermål med en mörkhyad man för en "fadäs" – i ett mejl till högerextrema Nationaldemokraterna.