Jimmie Åkesson.
1 av 4
Jimmie Åkesson. - Foto: Lars Pehrson
Åkesson gjorde i förra veckan comeback i Skavlan.
2 av 4
Åkesson gjorde i förra veckan comeback i Skavlan. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Åkesson verkar inte tro att rasistiska uttalanden är unika för just SD.
3 av 4
Åkesson verkar inte tro att rasistiska uttalanden är unika för just SD. - Foto: TT
 Åkesson säger att enskilda uttalanden inte kan ligga till grund för bedömningen av en person.
4 av 4
Åkesson säger att enskilda uttalanden inte kan ligga till grund för bedömningen av en person. - Foto: TT Bild

Rasistledaren om rasisterna i rasistpartiet: "Skäms"

Jimmie Åkesson kommenterar avslöjanden om att sverigedemokratiska nämndemän uttryckt sig rasistiskt.


Efter att Expressen avslöjat att sverigedemokratiska nämndemän uttryckt sig rasistiskt och hatiskt på internet har flera fått lämna partiet. Nu kommenterar Jimmie Åkesson, som själv hävdat att muslimerna är vårt största utländska hot, för första gången det som har hänt.

Han säger att uttalandena är oacceptabla, men verkar inte tro att den här typen av kommentarer är unika för just SD.

– Det är ju tyvärr så att den typen av strömningar finns i samhället i stort, och det finns också i vårt parti. Sen kan jag tycka att det framstår som helt osannolikt att det inte finns en enda från något annat parti som har uttryckt sig olämpligt anonymt på nätet, men, men… säger han till Expressen.

Bildkälla: TT Bild

På frågan vad Åkesson tycker om en domare som skrivit ”Skäms på er era parasiter” om ensamkommande flyktingbarn, svarar han:

– Då tänker jag ”skäms på dig”, för så säger man inte. Tillhör man vårt parti har man inte sådana uppfattningar.

Samtidigt tycker inte Åkesson att enskilda uttalanden kan ligga till grund för bedömningen av en person. I stället handlar det om huruvida en person på ett trovärdigt sätt kan förklara om hen är rasist eller inte.

– Och det är ju egentligen det som är intressant, och inte vad han sa eller skrev i något sammanhang för länge sen, säger han till Expressen om partikollegan Pavel Gamov, som är suppleant i partistyrelsen. Gamov har hamnat i rasistiskt blåsväder ett par gånger. Bland annat då han kallad Mona Sahlins dotters giftermål med en mörkhyad man för en "fadäs" – i ett mejl till högerextrema Nationaldemokraterna.

/
/
/
/
/
Senaste nytt

Här är Moderaternas raderade Instagraminlägg – gjorde ”Spotify wrapped” om skjutningar

2 timmar sedan

Polisen rapporterar om brand, Klippan

2 timmar sedan
"Badvägen. Brand i flerfamiljshus.", skriver polisen på sin hemsida.

S: Regeringens biståndsstopp tom symbolpolitik

2 timmar sedan
Biståndsmyndigheten Sidas granskning visar att inga svenska biståndspengar går till terrorverksamhet i de palestinska områdena. Nu kräver Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, att regeringen och Sverigedemokraterna återupptar utvecklingsbiståndet.

Domstol: Trump kan åtalas för stormningen

2 timmar sedan
Donald Trump kan inte luta sig mot immunitet i rättsliga mål som gäller stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Det slår en federal appellationsdomstol fast, och öppnar för nya åtal mot expresidenten.

Munter avslutning på börsveckan i New York

2 timmar sedan
Kurserna på den amerikanska börsen steg på fredagen sedan centralbankschefen Jerome Powell i ett tal antytt att styrräntan förblir oförändrad vid bankens nästa möte i december. Powell sade samtidigt att det är för tidigt att blåsa faran över när det gäller inflationen och att räntesänkningar knappast är aktuella inom den närmaste tiden.

FN avslutar fredsinsatsen i Sudan

2 timmar sedan
FN:s säkerhetsråd har beslutat att avsluta den fredsbevarande insatsen i det av inbördeskrig sargade Sudan. Beslutet togs på fredagskvällen när rådet möttes i New York.