Förtroendet sjunker för Löfven och Romson.
1 av 7
Förtroendet sjunker för Löfven och Romson. - Foto: TT-montage
Ebba Busch Thor.
2 av 7
Ebba Busch Thor. - Foto: Pontus Lundahl / TT
Romson efter Åkesson.
3 av 7
Romson efter Åkesson. - Foto: BERTIL ERICSON / TT
Jonas Sjöstedt går relativt starkt.
4 av 7
Jonas Sjöstedt går relativt starkt. - Foto: TT News Agency / Henrik Montgomery / TT
Åkesson upp en procentenhet.
5 av 7
Åkesson upp en procentenhet. - Foto: BERTIL ERICSON / TT
Anna Kinberg Batra i topp.
6 av 7
Anna Kinberg Batra i topp. - Foto: Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT
Stefan Löfven.
7 av 7
Stefan Löfven. - Foto: Claudio Bresciani/ TT / Claudio Bresciani/TT

Så få svenskar har förtroende för Löfven och Romson

Förtroendet för regeringens partiledare sjunker. Nu är Kinberg Batra mer poppis än Löfven.


Det går tungt för Stefan Löfven just nu. Förtroendet för statsministern tillika S-ledaren sjunker rejält, visar en mätning från DN/Ipsos. Faktum är att förtroendet för Moderaternas relativt nya ledare Anna Kinberg Batra är högre.


Bildkälla: TT Bild

Mätningen visar att 34 procent har stort förtroende för Löfven. För ganska exakt ett år sedan låg den siffran på 46 procent. 35 procent har förtroende för Anna Kinberg Batra, som just nu är den partiledare som flest svenskar verkar lita på.

– Det finns bara två tidigare exempel på så stora förtroendetapp för S-ledare. Göran Persson tappade från höga nivåer 2004 och Mona Sahlin hade ett rejält ras mellan 2008 och 2009, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till DN.

Ingen partiledare kommer över 40 procent, något som är ovanligt och skulle kunna förklaras av ett turbulent år med hotande nyval, regeringskris och en decemberöverenskommelse som svenska folket verkar tycka halvbra om.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson klättrar en procentenhet, 18 procent i mätningen har stort förtroende för honom. Det resultatet placerar honom trea från slutet, med Mp-språkröret Åsa Romsson, 14 procent, och den nyligen tillträdda KD-ledaren Ebba Busch Thor, 13 procent.


Bildkälla: TT Bild

Ipsos har även frågat vad de 1 201 personerna som deltog i undersökningen skulle rösta på om det var val i dag. Mellan Alliansen och de rödgröna är det jämt. 40 procent hade röstat på regeringen och 40,5 på Alliansen. Sverigedemokraterna landar på 15,9.

– Vi håller på att få ett tredje stort parti som redan har stöd av mer än 20 procent av väljarna i flera breda väljargrupper. Det sätter den vanliga parlamentariska logiken ur spel. Det blir ännu svårare att bilda en stabil regering med något av de traditionella blocken, säger David Ahlin, till DN.

Svenskarnas förtroende för partiledare:

1. Anna Kinberg Batra – 35 procent har starkt förtroende

2 Stefan Löfven – 34 procent har starkt förtroende

3. Annie Lööf – 33 procent

4. Gustav Fridolin – 30 procent

5. Jan Björklund – 27 procent

6. Jonas Sjöstedt – 27 procent

7. Jimmie Åkesson – 18 procent

8. Åsa Romson – 14 procent

9. Ebba Busch Thor – 13 procent

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.