SD backar i ny mätning

- 24/09/2015, 07:49 -
Jimmie Åkessons parti backar.
1 av 9

Jimmie Åkessons parti backar.

TT

Anna Kinberg Batra.
2 av 9

Anna Kinberg Batra.

Henrik Montgomery/ TT

Ebba Busch Thor.
3 av 9

Ebba Busch Thor.

Jessica Gow/TT

Jimme Åkesson.
4 av 9

Jimme Åkesson.

© Rickard Nilsson / Rickard Nilsson/TT

Stefan Löfven.
5 av 9

Stefan Löfven.

TT NYHETSBYRÅN

Jonas Sjöstedt.
6 av 9

Jonas Sjöstedt.

TT

Gustav Fridolin.
7 av 9

Gustav Fridolin.

TT

Jan Björklund.
8 av 9

Jan Björklund.

TT

Annie Lööf.
9 av 9

Annie Lööf.

TT

Bland männen är Sverigedemokraterna lika stora som Socialdemokraterna och Moderaterna – trots det så backar partiet i en ny mätning.

I en ny mätning från DN/Ipsos uppger 16,7 procent av de tillfrågade att de skulle lägga sin röst på Sverigedemokraterna om det vore val i dag – en minskning med 1,1 procentenheter sedan den senaste mätningen.

TT

Dagens Nyheter skriver dock att minskningen är "inom felmarginalen" och Ipsos opinionschef David Ahlin tror inte att partiets uppgång är bruten.

– Den här ordningen där oppositionen kritiserar regeringen och sedan lägger ner rösterna och accepterar politiken, det urholkar förtroendet. Dagens läge är idealiskt för att populistiska partier ska växa sig starkare, säger han till tidningen.

Mätningen visar också att Jimmie Åkessons parti är lika stort som Socialdemokraterna och Moderaterna – bland männen. Däremot har inte SD stöd av mer än tio procent av kvinnorna.

– Det är inget annat parti som har ett så kraftigt könsgap som Sverigedemokraterna, säger Ahlin till Dagens Nyheter.

TT

En annan del av den nya mätningen som kommer att få mycket uppmärksamhet är att de två största partierna – Socialdemokraterna och Moderaterna – tillsammans inte lyckas få ihop hälften av väljarstödet. Något som enligt Dagens Nyheter inte har hänt sedan mätningarna inleddes 1979. 27,3 procent skulle lägga sin röst på Stefan Löfvens parti och 22,5 procent skulle rösta åt Anna Kinberg Batras håll.

TT

David Ahlin tror att problemen för partierna förvärras av decemberöverenskommelsen.

– Många väljare skulle vilja se att både Socialdemokraterna och Moderaterna gör större ansträngningar för att få till överenskommelser som omfamnas av bredare väljargrupper. Det här läget bryter mot Sveriges tradition av breda politiska uppgörelser i tider av stora utmaningar, säger han till Dagens Nyheter.

HELA MÄTNINGEN:

Socialdemokraterna: 27,3 procent (+0,5)

Miljöpartiet: 7,3 (+0,5)

Vänsterpartiet: 6,6 (+-0)


Moderaterna: 22,5 (-1,3)

Kristdemokraterna: 3,0 (-0,5)

Centerpartiet: 7,1 (+0,9)

Folkpartiet: 6,6 (+1,2)


Sverigedemokraterna: 16,7 (-1,1)