Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så fort en nyhet inte gynnar SD är det tydligen "fake news"

Krönika. POLITIK | 11/08/2017 09:47

Karl Anders Lindahl är trött på SD-anhängarnas hemmagjorda källkritik, och efterlyser skärpning.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

En av veckans stora snackisar har tveklöst varit SD-raset. I två mätningar tappar SD stort, störst var raset i Demoskop/Expressen, där Sverigedemokraterna backar 3,5 procentenheter.

Exakt vad detta innebär, om det är en engångsföreteelse eller starten på en trend, får vi helt enkelt se. Det är för tidigt att säga. 

Men vad som är intressant är att titta på hur Sverigedemokraternas sympatisörer reagerade i Facebook-grupper och i kommentarsfält. Det fanns inslag av oro och ilska, det fanns också de som menade att mätningarna inte spelar så stor roll och att det är långt till valet. Rimliga synpunkter. 

Men en väldigt stor del av synpunkterna driver teorin att Demoskop gör falska undersökningar för att dra ner SD. Varför samma undersökningar ändå skulle visa på relativt höga siffror för SD framgår inte, men många viftar bort mätningarna som ljug, fake news och köpta av någon slags global elit. 

Här är ett litet urval:


Jag tog mig friheten att kika lite på Expressens kommentarsfält under Demoskop-mätningen från juni, där SD fick över 20 procent (länk till inlägget finns här). Man kan ju lugnt säga att Sverigedemokraternas sympatisörer inte direkt anklagar mätningen för att vara falsk. Nej, det är heja-rop och jubel från SD-anhängarna. 

Mönstret känns igen. Så fort en nyhet kommer som inte stämmer överens med Sverigedemokraternas världsbild så ropas det om "fake news" och "kommunistmedia". Man ropar efter nyheter som låter Sverigedemokraterna synas – samtidigt som man delar artiklar där SD får synas. 

Sverigedemokraternas källkritik är som en schweizisk armékniv. Man kan använda den lite hur man vill, men oftast ligger den i någon låda och dammar. Och så fort minsta nyhet SD som inte är positiv åker den fram och viftas med, mot allt och alla. Det är gnälligt, tramsigt, inte det minsta seriöst. 

Sverigedemokraterna förbereder sig för fullt inför valet. Tidigare i sommar hade partiet en stor internutbildning i Norrköping, där SD-politiker fick lära sig hur man uttrycker sig, om partiets historia (åtminstone väl valda delar av den), och om källkritik. Kanske det är dags att lära alla sverigedemokrater där ute i landet att en nyhet inte är falsk bara för att SD inte gynnas av den. 

Läs HÄR om varför raset är väldigt allvarligt för Sverigedemokraterna

Tror du SD kommer fortsätta tappa?