- Foto: Malin Nilsson/TT

Därför kommer inte det förhöjda studiebidraget göra någon skillnad

"39 procent av studenter kände i en undersökning från CSN att studiemedlet inte räckte till."


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Studiebidraget höjs nu för första gången på elva år. Applåder. Hurrarop. Studenter över hela Sverige kommer bygga ett altar av politiska företrädare som fick det här att hända.

Eller inte.

Summan landar på 300 kronor extra på den så kallade bidragsdelen vilket i sig medför lite extra pengar på fickan för landets 470 000 studenter som väntas beröras av ändringen.

Men låt oss bryta ner det här lite. Redan nu har studenter klagat på att pengarna inte räcker till. 39 procent av studenter kände i en undersökning från CSN att studiemedlet inte räckte till. Och det är väl inte särskilt konstigt.

Majoriteten av landets universitet och högskolor är finns i större städer. Där är det dels svårare att få en studentbostad och många studenter tvingas betala ockerhyror. Sen så är det överlag dyrare att bo i en storstad.

Givetvis välkomnas mer bidragspengar från studenter. Det är väl ingen som klagar på ett tillskott i kassan.

Jag minns själv att det trots flera extrajobb var tufft att få pengarna att räcka. Studentlitteratur, månadskort i lokaltrafiken och diverse andra nödvändiga utgifter är vissa månader orimliga belopp. Skammen att inte kunna betala, och minnet av kortläsarens "medges ej", satt sig för evigt fast i många studenters ryggrad. Däribland min egen.

Att låna pengar från sina föräldrar är det långt ifrån alla studenter som ens har en möjlighet att göra.

Om man då som student inte heller känner sig trygg att låna pengar så blir det 3 148 kronor i månaden. 11 314 kronor i månaden om man tar fullt lån. Och då räknar vi inte sommarmånaderna där alla studenter förväntas jobba. 

Att ha möjlighet att studera är en oerhört viktig grundpelare i ett samhälle. Och då pratar jag inte bara om teoretiska utbildningar. Vi kan inte ha ett samhälle där det kostar mer än det lönar sig att studera. 

Det är givetvis en fin tanke som Vänsterpartiet har att få in "studenter från olika bakgrunder" tack vare att bidraget nu höjs. Men i det stora hela är det en droppe i havet och ingenting som kommer få unga att rusa till närmaste högskola.

Och det kommer hela Sverige förlora på i längden. 

Simon Lundberg är 26 år gammal och jobbar som reporter på Nyheter24. Han har två högskoleexamen och pluggat både i Stockholm och Örebro. 

Här kan du läsa ett urplock av hans tidigare krönikor:

Jag är Isak från Skam – och jag vet exakt vad han går igenom
Helt plötsligt hände det – jag var en kränkt man på internet
När ska vi sluta göra det olagligt att vara lyckligt kär?
Det där missade samtalet kommer jag få ångra för resten av livet

TV: Nu höjs studiebidraget – så mycket mer kommer du att få

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!